Icann nu ook verantwoordelijk voor internet-wereldtijd

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Icann, de beheerder van het internet-adressysteem, is nu ook verantwoordelijk voor de Time Zone Database, met informatie over de tijd in verschillende locaties op aarde.

Icann, de beheerder van het internet-adressysteem, is nu ook verantwoordelijk voor de Time Zone Database, met informatie over de tijd in verschillende locaties op aarde.Tijd is relatief, en dat geldt ook voor de verschillende tijdszones op aarde. Zeker als daar om politieke en economische redenen aan wordt ‘geknoeid’ door het invoeren van zomer- en wintertijd, het verschuiven van tijdszonegrenzen en dies meer.

De database die bijhoudt welke tijd er geldt in een grote reeks locaties op aarde, wordt dan ook door heel wat websites, toepassingen en besturingssystemen (waaronder Mac OS X, Unix, Linux en omgevingen als Oracle) geraadpleegd, om precies te weten wat op een bepaald ogenblik het tijdsverschil is tussen bijvoorbeeld Brussel en New York.

Deze database – gekend als de Time Zone Database – werd geregeld bijgewerkt door vrijwilligers, onder leiding van Arthus David Olson. Deze laatste was actief in het Amerikaans National Instititute of Health, waar de database ook op een server draaide.

Aangezien Olson zinnens was met pensioen te gaan, werd al een poos onderhandeld wie deze taak zou overnemen, maar dat is plots in een stroomversnelling gekomen. Immers, een astrologie-bedrijf (!) heeft een proces ingespannen tegen de database en zijn beheerder omwille van vermeend gebruik van data waarop het bedrijf het copyright stelt te hebben.

De database werd vervolgens meteen uit het internet weggehaald (hoewel de functie om de verschillen te berekenen beschikbaar bleef). Gezien het belang van de database, heeft Icann dan ook op vraag van het IETF (de Internet Engineering Task Force, die de toekomst van de database bekeek) het beheer ervan overgenomen op tijdelijke basis.

Icann zelf ziet hierin geen problemen, want het acht zichzelf verantwoordelijk voor een zo stabiel mogelijke werking van het internet. De organisatie is wel op de hoogte van de rechtszaak, maar meent dat de beschikbaarheid van de database belangrijk is.

Rechtsperikelen zullen worden aangepakt wanneer die zich aandienen, klinkt het droogweg. Ondertussen wordt door de IETF aan een definitieve oplossing gewerkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content