In 2011 geven West-Europese overheden een slordige 56 miljard dollar uit aan hun ict. Dat is een toename van bijna een derde ten opzichte van 2006. Het geld gaat naast dienstverlening steeds vaker op aan softwarepakketten.

Overheden blijven veel geld uitgeven aan ict-projecten. Werd in 2006 in totaal 43 miljard dollar (32 miljard euro) door West-Europese overheden besteed, in 2011 zal dat zo'n 56 miljard dollar bedragen. Dat becijferde onderzoeksbureau Government Insights.

Het leeuwendeel van het budget wordt gebruikt voor ict-dienstverlening. De uitgaven aan nieuwe softwarepakketten groeien echter het felste, met gemiddeld meer dan 7 procent. "Ict-leveranciers die willen profiteren van de toenemende overheidsbesteding zullen softwareoplossingen moeten bieden voor flexibele architecturen en voor het delen van informatie. Ze kunnen zich het beste richten op locale en regionale overheden, maar ook op de ministeries verantwoordelijk voor defensie en openbare veiligheid," aldus Massimiliano Claps van Government Insights.

De overheidssector is volgens het onderzoeksbureau inmiddels door de eerste innovatiefase heen, de fase waarin voornamelijk aandacht was voor ict-oplossingen voor elektronische dienstverlening. Nu zouden veel overheden bezig zijn aan een nieuwe fase, waarin alles draait om het delen van processen en informatie en het afbakenen van ict-management praktijken.

De overheidsbestedingen aan ict op de wat langere termijn zullen vooral zijn gericht op uitbreiding van de dienstverlening aan de klant. Ook zal volgens de onderzoekers worden gewerkt aan productiviteitsverhoging van de backofficediensten en aan het delen van informatie tussen verschillende afdelingen.In samenwerking met Computable

In 2011 geven West-Europese overheden een slordige 56 miljard dollar uit aan hun ict. Dat is een toename van bijna een derde ten opzichte van 2006. Het geld gaat naast dienstverlening steeds vaker op aan softwarepakketten. Overheden blijven veel geld uitgeven aan ict-projecten. Werd in 2006 in totaal 43 miljard dollar (32 miljard euro) door West-Europese overheden besteed, in 2011 zal dat zo'n 56 miljard dollar bedragen. Dat becijferde onderzoeksbureau Government Insights. Het leeuwendeel van het budget wordt gebruikt voor ict-dienstverlening. De uitgaven aan nieuwe softwarepakketten groeien echter het felste, met gemiddeld meer dan 7 procent. "Ict-leveranciers die willen profiteren van de toenemende overheidsbesteding zullen softwareoplossingen moeten bieden voor flexibele architecturen en voor het delen van informatie. Ze kunnen zich het beste richten op locale en regionale overheden, maar ook op de ministeries verantwoordelijk voor defensie en openbare veiligheid," aldus Massimiliano Claps van Government Insights. De overheidssector is volgens het onderzoeksbureau inmiddels door de eerste innovatiefase heen, de fase waarin voornamelijk aandacht was voor ict-oplossingen voor elektronische dienstverlening. Nu zouden veel overheden bezig zijn aan een nieuwe fase, waarin alles draait om het delen van processen en informatie en het afbakenen van ict-management praktijken. De overheidsbestedingen aan ict op de wat langere termijn zullen vooral zijn gericht op uitbreiding van de dienstverlening aan de klant. Ook zal volgens de onderzoekers worden gewerkt aan productiviteitsverhoging van de backofficediensten en aan het delen van informatie tussen verschillende afdelingen.In samenwerking met Computable