Eandis heeft de enorme inspanning om ict-gewijs los te komen van moederbedrijf Electrabel deze zomer helemaal afgerond.

Toen de energiemarkt werd vrijgemaakt en zo Eandis in 2006 werd geboren als operator voor de gemengde Vlaamse distributienetbeheerders, moest ook de ict van het kersverse netbedrijf losgemaakt worden van zijn 'moeder', Electrabel. Eandis moest zich immers compleet onafhankelijk kunnen opstellen ten opzicht van de producenten en leveranciers van energie. Eandis kreeg daarvoor tot eind 2010 de tijd.

Een 'mammoetoperatie', zo noemden we die ict-ontvlechting enkele jaren geleden al in Data News. Er moest een volledige nieuwe, autonome ict-infrastructuur worden uitgebouwd, er moesten tientallen it'ers worden aangetrokken en eigen competenties worden ontwikkeld. Alle databases, toepassingen, programma's en toegangsregisters moesten worden overgeheveld. Voor die inspanning was 15 miljoen euro begroot: 10 miljoen euro voor de applicatieontvlechting en 5 miljoen voor de infrastructuur.

De hele klus is uiteindelijk nog voor het einde van het jaar geklaard, "globaal genomen" binnen budget. Op 5 juni heeft Eandis ICT-beheer de firewall naar Electrabel volledig gedicht, zodat alle netwerkverkeer tussen Electrabel en Eandis onmogelijk werd. Er deden zich, aldus Eandis, de dagen nadien geen incidenten voor. Daarom werd de netwerkverbinding tussen de twee bedrijven volledig ontmanteld op 23 juni. Daarmee was de 'ontvlechting' een feit.

Eandis heeft de enorme inspanning om ict-gewijs los te komen van moederbedrijf Electrabel deze zomer helemaal afgerond. Toen de energiemarkt werd vrijgemaakt en zo Eandis in 2006 werd geboren als operator voor de gemengde Vlaamse distributienetbeheerders, moest ook de ict van het kersverse netbedrijf losgemaakt worden van zijn 'moeder', Electrabel. Eandis moest zich immers compleet onafhankelijk kunnen opstellen ten opzicht van de producenten en leveranciers van energie. Eandis kreeg daarvoor tot eind 2010 de tijd. Een 'mammoetoperatie', zo noemden we die ict-ontvlechting enkele jaren geleden al in Data News. Er moest een volledige nieuwe, autonome ict-infrastructuur worden uitgebouwd, er moesten tientallen it'ers worden aangetrokken en eigen competenties worden ontwikkeld. Alle databases, toepassingen, programma's en toegangsregisters moesten worden overgeheveld. Voor die inspanning was 15 miljoen euro begroot: 10 miljoen euro voor de applicatieontvlechting en 5 miljoen voor de infrastructuur. De hele klus is uiteindelijk nog voor het einde van het jaar geklaard, "globaal genomen" binnen budget. Op 5 juni heeft Eandis ICT-beheer de firewall naar Electrabel volledig gedicht, zodat alle netwerkverkeer tussen Electrabel en Eandis onmogelijk werd. Er deden zich, aldus Eandis, de dagen nadien geen incidenten voor. Daarom werd de netwerkverbinding tussen de twee bedrijven volledig ontmanteld op 23 juni. Daarmee was de 'ontvlechting' een feit.