Om de aanslepende ict-projecten bij de FOD Financiën opnieuw wat vaart te geven, wordt luidop gesproken over de optie 'offshoring'. Enkele Indische it-reuzen wrijven zich al in de handen.

"Bodemloze put", "gebrek aan competentie", "tekort aan mensen", ... De voorbije weken en maanden werden de ict-hervormingen binnen de FOD Financiën, kaderend binnen Coperfin, duchtig onder vuur genomen, zowel intern als in de pers. Het lijkt er echter op dat de heisa toch niet onopgemerkt voorbij gegaan is bij minister van Financiën Didier Reynders en de zijnen. Data News vernam bij verscheidene goedgeplaatste bronnen dat de optie 'India', offshoring van de ict dus, er open en bloot op tafel ligt.

"Het zijn verschillende vliegen in één klap", aldus een topambtenaar. "We halen de competentie en de mankracht in huis om de zaken vooruit te doen gaan. Bovendien wijzen de eerste berekeningen uit dat het plan heel wat besparingen kan opleveren." Wat er zou gebeuren met de interne informatici en hoe het zit met 'gevoelige staatsinformatie' die in handen van buitenlandse bedrijven zou komen, is nog erg onduidelijk. Hoogstwaarschijnlijk, aldus een andere bron, worden de Indiërs vooral voor ontwikkelingsdoeleinden ingeschakeld, zodat de interne mensen zich kunnen focussen op de meer strategische taken (vb. analyse rond de complexe Belgische belastingwetgeving). "Er zijn nog geen knopen doorgehakt", klinkt het wel. "De discussie daarover wordt nu volop gevoerd." Toch is de kwestie al zo concreet dat er al een informele marktbevraging is doorgevoerd. Alle grote namen zouden interesse betonen.

Dat de zaak gevoelig ligt, mag duidelijk zijn. Ict-manager bij Financiën Louis Collet was niet bereikbaar voor commentaar. Bij de vakbonden wordt de kwestie, die er in de wandelgangen de codenaam 'Coperfindia' krijgt, "met argusogen gevolgd".

Zoals sommigen al luidop hoopten, is dit verhaal een aprilgrap. Financiën gaat zijn ict dus niet naar India uitbesteden.

Om de aanslepende ict-projecten bij de FOD Financiën opnieuw wat vaart te geven, wordt luidop gesproken over de optie 'offshoring'. Enkele Indische it-reuzen wrijven zich al in de handen. "Bodemloze put", "gebrek aan competentie", "tekort aan mensen", ... De voorbije weken en maanden werden de ict-hervormingen binnen de FOD Financiën, kaderend binnen Coperfin, duchtig onder vuur genomen, zowel intern als in de pers. Het lijkt er echter op dat de heisa toch niet onopgemerkt voorbij gegaan is bij minister van Financiën Didier Reynders en de zijnen. Data News vernam bij verscheidene goedgeplaatste bronnen dat de optie 'India', offshoring van de ict dus, er open en bloot op tafel ligt. "Het zijn verschillende vliegen in één klap", aldus een topambtenaar. "We halen de competentie en de mankracht in huis om de zaken vooruit te doen gaan. Bovendien wijzen de eerste berekeningen uit dat het plan heel wat besparingen kan opleveren." Wat er zou gebeuren met de interne informatici en hoe het zit met 'gevoelige staatsinformatie' die in handen van buitenlandse bedrijven zou komen, is nog erg onduidelijk. Hoogstwaarschijnlijk, aldus een andere bron, worden de Indiërs vooral voor ontwikkelingsdoeleinden ingeschakeld, zodat de interne mensen zich kunnen focussen op de meer strategische taken (vb. analyse rond de complexe Belgische belastingwetgeving). "Er zijn nog geen knopen doorgehakt", klinkt het wel. "De discussie daarover wordt nu volop gevoerd." Toch is de kwestie al zo concreet dat er al een informele marktbevraging is doorgevoerd. Alle grote namen zouden interesse betonen. Dat de zaak gevoelig ligt, mag duidelijk zijn. Ict-manager bij Financiën Louis Collet was niet bereikbaar voor commentaar. Bij de vakbonden wordt de kwestie, die er in de wandelgangen de codenaam 'Coperfindia' krijgt, "met argusogen gevolgd". Zoals sommigen al luidop hoopten, is dit verhaal een aprilgrap. Financiën gaat zijn ict dus niet naar India uitbesteden.