Onderzoek in 5 Europese landen laat geen ruimte meer voor twijfel : meisjes zijn nog altijd niet aangetrokken door een studie en een carrière in ict.

Een studie van European Schoolnet voor Cisco bij jongeren, ouders en leerkrachten in 5 Europese landen (Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Polen) bevestigt de indruk die onze eigen Data News Salarisenquête naliet. Meisjes en vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in ict-functies.

En de situatie zal er niet op verbeteren, aangezien de studie stelt dat het leeuwendeel van de meisjes de keuze voor informatica naast zich neer legt na het middelbaar. Reden is het gebrek aan steun uit hun omgeving, het blijvende stereotiepe beeld van de ict-sector als mannenwereld en een foutief beeld van ict-taken en de moeilijkheidsgraad van de materie. Meisjes denken ook dat ict-carrières niet de mogelijkheid bieden om te reizen, anderen te helpen of onafhankelijk te werken. Nochtans is de algemene conclusie dat jonge meisjes ict eigenlijk best appreciëren en er vooral competente gebruikers van zijn.

In Polen is de aantrekkingskracht van hogere studies en carrières in ict gevoelig hoger dan in Frankrijk of Nederland. Ook blijkt dat 50 procent van de studentes die ict wel zien zitten alsnog afhaakt voor de opleiding (behalve in Frankrijk waar dat cijfer 24 procent is).

De auteurs van de studie concluderen dat die ondervertegenwoordiging van vrouwen in ict een verlies van talent inhoudt voor een sector waarin toch vaak geklaagd wordt over een gebrek aan gekwalificeerde vaklui. Ze roepen op tot een publiekprivaat partnership om de perceptie over te sector te veranderen bij meisjes en hun omgeving. Dat door correcte informatie te bieden over ict-sector en ict-carrières. Moet het echter nog opgemerkt worden dat dergelijke initiatieven tot dusver nog weinig uitgehaald hebben?

http://eskills.eun.org

Onderzoek in 5 Europese landen laat geen ruimte meer voor twijfel : meisjes zijn nog altijd niet aangetrokken door een studie en een carrière in ict. Een studie van European Schoolnet voor Cisco bij jongeren, ouders en leerkrachten in 5 Europese landen (Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Polen) bevestigt de indruk die onze eigen Data News Salarisenquête naliet. Meisjes en vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in ict-functies. En de situatie zal er niet op verbeteren, aangezien de studie stelt dat het leeuwendeel van de meisjes de keuze voor informatica naast zich neer legt na het middelbaar. Reden is het gebrek aan steun uit hun omgeving, het blijvende stereotiepe beeld van de ict-sector als mannenwereld en een foutief beeld van ict-taken en de moeilijkheidsgraad van de materie. Meisjes denken ook dat ict-carrières niet de mogelijkheid bieden om te reizen, anderen te helpen of onafhankelijk te werken. Nochtans is de algemene conclusie dat jonge meisjes ict eigenlijk best appreciëren en er vooral competente gebruikers van zijn. In Polen is de aantrekkingskracht van hogere studies en carrières in ict gevoelig hoger dan in Frankrijk of Nederland. Ook blijkt dat 50 procent van de studentes die ict wel zien zitten alsnog afhaakt voor de opleiding (behalve in Frankrijk waar dat cijfer 24 procent is). De auteurs van de studie concluderen dat die ondervertegenwoordiging van vrouwen in ict een verlies van talent inhoudt voor een sector waarin toch vaak geklaagd wordt over een gebrek aan gekwalificeerde vaklui. Ze roepen op tot een publiekprivaat partnership om de perceptie over te sector te veranderen bij meisjes en hun omgeving. Dat door correcte informatie te bieden over ict-sector en ict-carrières. Moet het echter nog opgemerkt worden dat dergelijke initiatieven tot dusver nog weinig uitgehaald hebben? http://eskills.eun.org