Ict'ers en ondernemers spreken een andere taal. Dat blijkt nogmaals uit een nieuwe bevraging van het kenniscentrum KMO-IT en webhoster Combell bij 1900 zakenlui.

Het onderzoek peilde naar de parate kennis van informatie- en communicatietechnologie, en naar de manier waarop ondernemers het internet en webgerelateerde toepassingen gebruiken. Volgens business development manager Tom De Bast van Combell tonen de cijfers aan dat er nog steeds een enorme kloof gaapt tussen de ict-sector en de ondernemerswereld.

Tijdens een rist evenementen kregen de ondernemers een meerkeuzevragenlijst voorgeschoteld, die viste naar de betekenis van typische ict-termen. Zeven op de tien had heel wat moeite met een term als 'ERP'. Bijna de helft van de ondervraagden wist niet wat CRM-software juist doet, en 70 procent viel uit de lucht bij het horen van de term 'SaaS' (software as a service).

Het tweede luik van het onderzoek verliep via het internet. Op [www.fitopinternet.be] testte een onlinequiz hoe ondernemers het www en gerelateerde toepassingen gebruiken. Ook hier waren de resultaten vaak ontluisterend. Zo gebruikt twee op de drie geen 3G-kaarten, en heeft 1 op 5 zelfs geen flauw idee wat 3G juist is.

Meer dan 40 procent belde nog nooit met Skype, en zes op de tien heeft geen profiel op bekende netwerksites zoals LinkedIn. De 20 procent die wel een profiel heeft, kent de mogelijkheden van LinkedIn en co. niet, en is ontevreden over de concrete resultaten van zulke sites.

"Dit onderzoek toont nogmaals aan dat ondernemers vaak maar weinig kaas gegeten hebben van ict", weet Tom De Bast. "Nochtans doen we bij Combell onze uiterste best om onze producten en diensten zo verstaanbaar mogelijk voor te stellen. De moderne ondernemer kan niet meer zonder internet en andere nieuwe media. Anders creëert hij een groot concurrentienadeel."

Ict'ers en ondernemers spreken een andere taal. Dat blijkt nogmaals uit een nieuwe bevraging van het kenniscentrum KMO-IT en webhoster Combell bij 1900 zakenlui. Het onderzoek peilde naar de parate kennis van informatie- en communicatietechnologie, en naar de manier waarop ondernemers het internet en webgerelateerde toepassingen gebruiken. Volgens business development manager Tom De Bast van Combell tonen de cijfers aan dat er nog steeds een enorme kloof gaapt tussen de ict-sector en de ondernemerswereld. Tijdens een rist evenementen kregen de ondernemers een meerkeuzevragenlijst voorgeschoteld, die viste naar de betekenis van typische ict-termen. Zeven op de tien had heel wat moeite met een term als 'ERP'. Bijna de helft van de ondervraagden wist niet wat CRM-software juist doet, en 70 procent viel uit de lucht bij het horen van de term 'SaaS' (software as a service). Het tweede luik van het onderzoek verliep via het internet. Op [www.fitopinternet.be] testte een onlinequiz hoe ondernemers het www en gerelateerde toepassingen gebruiken. Ook hier waren de resultaten vaak ontluisterend. Zo gebruikt twee op de drie geen 3G-kaarten, en heeft 1 op 5 zelfs geen flauw idee wat 3G juist is. Meer dan 40 procent belde nog nooit met Skype, en zes op de tien heeft geen profiel op bekende netwerksites zoals LinkedIn. De 20 procent die wel een profiel heeft, kent de mogelijkheden van LinkedIn en co. niet, en is ontevreden over de concrete resultaten van zulke sites. "Dit onderzoek toont nogmaals aan dat ondernemers vaak maar weinig kaas gegeten hebben van ict", weet Tom De Bast. "Nochtans doen we bij Combell onze uiterste best om onze producten en diensten zo verstaanbaar mogelijk voor te stellen. De moderne ondernemer kan niet meer zonder internet en andere nieuwe media. Anders creëert hij een groot concurrentienadeel."