De investeringen in de ict-sector lijken wereldwijd weer toe te nemen. Na een zwaar eerste kwartaal krabbelt de branche langzaam weer uit het dal waarin het eind 2008 terecht kwam door de wereldwijde crisis in de financiële wereld.

In mei en juni viel er in de meeste landen in de ict-sector een positieve groei van de productie te noteren en een sterke daling van de voorraden. Een goed teken, zo stelt een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Vooral de heropleving van de halfgeleiderindustrie, vaak een voorbode voor de rest van de sector, veert recht.

De afname in productiviteit tijdens de crisis van de voorbije maanden is volgens de uitkomsten van het OESO-rapport ongeveer vergelijkbaar met de crisis in 2001 en 2002, toen de 'internetzeepbel' uiteenspatte. Wel zijn er duidelijke regionale verschillen waarneembaar. De impact van de financiële crisis op de ict-sector was in de Aziatische landen het duidelijkst merkbaar. Met name Japan heeft het zwaar te verduren gehad, maar ook China werd harder geraakt dan in begin van de eeuw. Momenteel neemt de productiviteit echter weer snel toe. In Japan, China en Korea zijn de afgelopen maanden alweer positieve groeicijfers gerealiseerd.

De impact van de crisis is per sector heel verschillend. De hardwaresector is veel harder getroffen dan de dienstensector. De vraag naar producten uit de chipindustrie, elektronicasector en communicatie- en ict-apparatuur daalde flink, waardoor die sectoren hun groei totaal zagen inzakken. Maar ook de dienstensector groeide minder hard. Over het algemeen zakt de hardwaresector, waaronder de halfgeleiderindustrie, uiteindelijk nog minder fel in dan tijdens de crisis van 2001 - 2002, terwijl sommige bedrijven in de dienstensector het juist slechter doen.

In samenwerking met Computable

De investeringen in de ict-sector lijken wereldwijd weer toe te nemen. Na een zwaar eerste kwartaal krabbelt de branche langzaam weer uit het dal waarin het eind 2008 terecht kwam door de wereldwijde crisis in de financiële wereld. In mei en juni viel er in de meeste landen in de ict-sector een positieve groei van de productie te noteren en een sterke daling van de voorraden. Een goed teken, zo stelt een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Vooral de heropleving van de halfgeleiderindustrie, vaak een voorbode voor de rest van de sector, veert recht. De afname in productiviteit tijdens de crisis van de voorbije maanden is volgens de uitkomsten van het OESO-rapport ongeveer vergelijkbaar met de crisis in 2001 en 2002, toen de 'internetzeepbel' uiteenspatte. Wel zijn er duidelijke regionale verschillen waarneembaar. De impact van de financiële crisis op de ict-sector was in de Aziatische landen het duidelijkst merkbaar. Met name Japan heeft het zwaar te verduren gehad, maar ook China werd harder geraakt dan in begin van de eeuw. Momenteel neemt de productiviteit echter weer snel toe. In Japan, China en Korea zijn de afgelopen maanden alweer positieve groeicijfers gerealiseerd. De impact van de crisis is per sector heel verschillend. De hardwaresector is veel harder getroffen dan de dienstensector. De vraag naar producten uit de chipindustrie, elektronicasector en communicatie- en ict-apparatuur daalde flink, waardoor die sectoren hun groei totaal zagen inzakken. Maar ook de dienstensector groeide minder hard. Over het algemeen zakt de hardwaresector, waaronder de halfgeleiderindustrie, uiteindelijk nog minder fel in dan tijdens de crisis van 2001 - 2002, terwijl sommige bedrijven in de dienstensector het juist slechter doen. In samenwerking met Computable