Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke heeft gepleit voor het gebruik van ict-hulpmiddelen voor kinderen met leerstoornissen in de Vlaamse scholen. Vandenbroucke stelde de werkmap 'Surfplank' - "De computer, mijn surfplank bij het leren" - van de vzw Die-'s-lekti-kus voor.

De werkmap is een bundeling van handige technieken en simpele stappenplannen om de computer te gebruiken, voor wie ernstige problemen heeft met lezen, schrijven of spelling. Elke Vlaamse school ontvangt half november een gratis exemplaar van de map.

"Met een computer en aangepaste software functioneren leerlingen met leerproblemen net zoals andere leerlingen in de klas en boeken ze meer leerwinst", zegt Vandenbroucke. "Bovendien kunnen ze zelfstandig oefenen en zijn ze minder afhankelijk van de hulp van ouders of leerkrachten", voegt hij eraan toe.

Zo helpt woordvoorspellingssoftware (de computer voorspelt welk woord je wil typen) bijvoorbeeld leerlingen die moeizaam typen omwille van motorische problemen. Overhoorsoftware of mindmapsoftware helpt leerlingen dan weer bij het memoriseren en studeren, en voorleessoftware (de computer leest de tekst voor en markeert tegelijkertijd die voorgelezen tekst) biedt een uitkomst voor leerlingen die erg moeizaam lezen.

"De computer is voor kinderen en jongeren met dyslexie of een verwante leerstoornis wat een bril is voor slechtziende leerlingen", aldus Dirk Seresia, voorzitter van de vzw Die-'s-lekti-kus. "Spijtig genoeg moet het kind met een leerstoornis nog te vaak zonder bril in de klas zitten. Als leerlingen met dyslexie (lees- en spellingsproblemen) en dyspraxie (schrijfproblemen) compenserende software in de klas mogen gebruiken, kunnen ze hun talenten waarmaken."

De werkmap 'Surfplank' kan gratis gedownload worden op de website [www.letop.be].

Bron: Belga

Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke heeft gepleit voor het gebruik van ict-hulpmiddelen voor kinderen met leerstoornissen in de Vlaamse scholen. Vandenbroucke stelde de werkmap 'Surfplank' - "De computer, mijn surfplank bij het leren" - van de vzw Die-'s-lekti-kus voor. De werkmap is een bundeling van handige technieken en simpele stappenplannen om de computer te gebruiken, voor wie ernstige problemen heeft met lezen, schrijven of spelling. Elke Vlaamse school ontvangt half november een gratis exemplaar van de map. "Met een computer en aangepaste software functioneren leerlingen met leerproblemen net zoals andere leerlingen in de klas en boeken ze meer leerwinst", zegt Vandenbroucke. "Bovendien kunnen ze zelfstandig oefenen en zijn ze minder afhankelijk van de hulp van ouders of leerkrachten", voegt hij eraan toe. Zo helpt woordvoorspellingssoftware (de computer voorspelt welk woord je wil typen) bijvoorbeeld leerlingen die moeizaam typen omwille van motorische problemen. Overhoorsoftware of mindmapsoftware helpt leerlingen dan weer bij het memoriseren en studeren, en voorleessoftware (de computer leest de tekst voor en markeert tegelijkertijd die voorgelezen tekst) biedt een uitkomst voor leerlingen die erg moeizaam lezen. "De computer is voor kinderen en jongeren met dyslexie of een verwante leerstoornis wat een bril is voor slechtziende leerlingen", aldus Dirk Seresia, voorzitter van de vzw Die-'s-lekti-kus. "Spijtig genoeg moet het kind met een leerstoornis nog te vaak zonder bril in de klas zitten. Als leerlingen met dyslexie (lees- en spellingsproblemen) en dyspraxie (schrijfproblemen) compenserende software in de klas mogen gebruiken, kunnen ze hun talenten waarmaken." De werkmap 'Surfplank' kan gratis gedownload worden op de website [www.letop.be]. Bron: Belga