Onderzoeksbureau IDC verdedigt zijn onderzoek naar software voor servervirtualisatie. VMware heeft kritiek op de methodiek van de analisten.

De kritiek van VMware op het rapport van IDC over software voor virtualisatiesoftware is niet terecht, zo zegt het onderzoeksbureau in een reactie op de bewering van de virtualisatieleverancier dat er verkeerd is geteld. Analist Peter Vermeulen van IDC Benelux: "In het persbericht staat duidelijk dat het gaat om de hoeveelheid servers die is verkocht voor virtualisatiedoeleinden, en met welke virtualisatieoplossing deze worden verkocht."

VMware plaatste onder meer kanttekeningen bij de meetgroep van oem-serverleveranciers, de tellingsmethodiek en de constatering van IDC dat Microsoft marktaandeel heeft gewonnen. Volgens VMware was de groep onderzochte bedrijven te klein en zijn gratis producten niet meegenomen in de marktmeting.

Vermeulen zegt dat VMware zich hoe dan ook zorgen moet maken over het oprukken van Microsoft. De meting van IDC is gedaan in het tweede kwartaal van dit jaar. Microsoft heeft zijn marktaandeel voor servervirtualisatie in die periode vergroot naar 23 procent. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar, maar slechts 3 procent vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar.

Microsoft heeft begin dit jaar dus een dip gehad, maar die is inmiddels ruimschoots teniet gedaan. De tijdelijke neergang in marktaandeel werd mogelijk veroorzaakt door de vertraagde komst van hypervisor Hyper-V. Die virtualisatiesoftware voor Windows Server 2008 zou oorspronkelijk tegelijk met dat nieuwe besturingssysteem verschijnen, maar is eind juni op de markt gekomen, op de valreep van het tweede kwartaal dus.

IDC spreekt ook de beschuldigingen tegen die VMware-ingenieur Mike Petrillo uit [in zijn persoonlijke blog]. Petrillo stelt onder meer dat dit een gesponsord onderzoek is, en dat de resultaten ronduit zijn gekocht door Microsoft.

Vermeulen: "Dit is een doorlopend onderzoek onder oem's en de resultaten worden door IDC aan diverse leveranciers verkocht. De suggestie dat Microsoft dit onderzoek betaalt is dan ook absurd."

De stelling van Petrillo dat zijn werkgever nog altijd de grootste is, is weliswaar correct maar doet volgens Vermeulen niet ter zake. "Marktaandeel heeft te maken met het percentage van de totale verkopen in een periode en niet met installed base. Als VMware zou ik me er zorgen over maken dat Microsoft snel marktaandeel wint. Een onderzoek dat de druk van de concurrentie blootlegt, proberen te bagatelliseren, lijkt me dan van weinig prioriteit."

In samenwerking met Computable

Onderzoeksbureau IDC verdedigt zijn onderzoek naar software voor servervirtualisatie. VMware heeft kritiek op de methodiek van de analisten. De kritiek van VMware op het rapport van IDC over software voor virtualisatiesoftware is niet terecht, zo zegt het onderzoeksbureau in een reactie op de bewering van de virtualisatieleverancier dat er verkeerd is geteld. Analist Peter Vermeulen van IDC Benelux: "In het persbericht staat duidelijk dat het gaat om de hoeveelheid servers die is verkocht voor virtualisatiedoeleinden, en met welke virtualisatieoplossing deze worden verkocht." VMware plaatste onder meer kanttekeningen bij de meetgroep van oem-serverleveranciers, de tellingsmethodiek en de constatering van IDC dat Microsoft marktaandeel heeft gewonnen. Volgens VMware was de groep onderzochte bedrijven te klein en zijn gratis producten niet meegenomen in de marktmeting. Vermeulen zegt dat VMware zich hoe dan ook zorgen moet maken over het oprukken van Microsoft. De meting van IDC is gedaan in het tweede kwartaal van dit jaar. Microsoft heeft zijn marktaandeel voor servervirtualisatie in die periode vergroot naar 23 procent. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar, maar slechts 3 procent vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar. Microsoft heeft begin dit jaar dus een dip gehad, maar die is inmiddels ruimschoots teniet gedaan. De tijdelijke neergang in marktaandeel werd mogelijk veroorzaakt door de vertraagde komst van hypervisor Hyper-V. Die virtualisatiesoftware voor Windows Server 2008 zou oorspronkelijk tegelijk met dat nieuwe besturingssysteem verschijnen, maar is eind juni op de markt gekomen, op de valreep van het tweede kwartaal dus. IDC spreekt ook de beschuldigingen tegen die VMware-ingenieur Mike Petrillo uit [in zijn persoonlijke blog]. Petrillo stelt onder meer dat dit een gesponsord onderzoek is, en dat de resultaten ronduit zijn gekocht door Microsoft. Vermeulen: "Dit is een doorlopend onderzoek onder oem's en de resultaten worden door IDC aan diverse leveranciers verkocht. De suggestie dat Microsoft dit onderzoek betaalt is dan ook absurd." De stelling van Petrillo dat zijn werkgever nog altijd de grootste is, is weliswaar correct maar doet volgens Vermeulen niet ter zake. "Marktaandeel heeft te maken met het percentage van de totale verkopen in een periode en niet met installed base. Als VMware zou ik me er zorgen over maken dat Microsoft snel marktaandeel wint. Een onderzoek dat de druk van de concurrentie blootlegt, proberen te bagatelliseren, lijkt me dan van weinig prioriteit." In samenwerking met Computable