Dit jaar zakt het aantal verkochte pc's met 7,3 procent. Dat is twee procent minder dan wat het bureau eerst voorspelde. Het wijst daarvoor naar zwakke wisselkoersen, politieke onzekerheid en projecten die worden uitgesteld. "De laatste aanpassing weerspiegelt de stijgende druk op de de pc-verkoop, maar de factoren die meespelen veranderen niet", zegt Loren Loverde, vicepresident voor de pc-voorspellingen bij IDC.

In totaal verwacht het bedrijf dat er dit jaar 225,6 miljoen pc's worden verkocht, 152,3 portables en 103,3 desktops. De daling is het grootst op de consumentenmarkt. Onder zakelijke gebruikers is de daling dit jaar maar 4,4 procent en verwacht IDC zelfs een zeer lichte stijging in de komende jaren.

Wat 'positief' is voor de pc-verkoop is dat ook de verkoop van tablets en smartphones over hun hoogtepunt heen zijn, waardoor de druk op pc's mindert. Tegelijk nuanceert het ook dat een nieuwe versie van Windows voor veel gebruikers vaak de aanleiding was om een nieuwe pc in huis te halen. Dat is vandaag niet het geval, onder meer omdat Windows 10 vlot op oudere hardware draait en omdat de software zich vaak vanzelf aanbiedt om te installeren.

Dit jaar zakt het aantal verkochte pc's met 7,3 procent. Dat is twee procent minder dan wat het bureau eerst voorspelde. Het wijst daarvoor naar zwakke wisselkoersen, politieke onzekerheid en projecten die worden uitgesteld. "De laatste aanpassing weerspiegelt de stijgende druk op de de pc-verkoop, maar de factoren die meespelen veranderen niet", zegt Loren Loverde, vicepresident voor de pc-voorspellingen bij IDC. In totaal verwacht het bedrijf dat er dit jaar 225,6 miljoen pc's worden verkocht, 152,3 portables en 103,3 desktops. De daling is het grootst op de consumentenmarkt. Onder zakelijke gebruikers is de daling dit jaar maar 4,4 procent en verwacht IDC zelfs een zeer lichte stijging in de komende jaren.Wat 'positief' is voor de pc-verkoop is dat ook de verkoop van tablets en smartphones over hun hoogtepunt heen zijn, waardoor de druk op pc's mindert. Tegelijk nuanceert het ook dat een nieuwe versie van Windows voor veel gebruikers vaak de aanleiding was om een nieuwe pc in huis te halen. Dat is vandaag niet het geval, onder meer omdat Windows 10 vlot op oudere hardware draait en omdat de software zich vaak vanzelf aanbiedt om te installeren.