Op het Intel Developer Forum 2009 schetst Intel de overgang van 'personal computer' naar 'personal computing'. Dat dankzij een naadloos continuüm van producten, van ingebedde systemen langs mobiele toestellen tot de zwaarste servers.

De nadruk in de 'keynote' van Intel-ceo en president Paul Otellini lag evenwel bij de kleinere draagbare systemen en hoe die kansen bieden voor ontwikkelaars van alle slag. Op de 2009 editie van IDF was dan ook maar 20 procent van de 4000 aanwezigen afkomstig van de klassieke pc-bedrijven, naast 400 mensen uit de wereld van de consumentenelektronica, 400 uit de communicatiesector, 600 ontwikkelaars en 500 personen uit een rist industrieën (onder meer de financiële wereld).

Otellini onderstreepte daarbij het groeiend belang van 'systemen op een chip' (SOC) op basis van de low-power Atom processor, onder meer voor gebruik in stroomzuinige mobiele systemen. Over vijf jaar "kan ik het ogenblik zien aanbreken dat Intel per jaar meer SOC's produceert dan microprocessoren."

Dat alles wil Intel ook ondersteunen met programma's voor ontwikkelaars, zoals een nieuw Intel Atom Developer-programma. Het moet een kader bieden voor de producenten van Atom-gesteunde systemen voor de ontwikkeling en verkoop van software (naar analogie met een 'application store'). Asus, Acer en Dell hebben reeds ingetekend op dit 'store'-initiatief. Intel ondersteunt hierbij zowel Windows als Moblin (Linux), en uiteindelijk alle belangrijke runtimes. Zo werd onder meer de Moblin v2.1 gebruikersinterface voorgesteld.

Op het Intel Developer Forum 2009 schetst Intel de overgang van 'personal computer' naar 'personal computing'. Dat dankzij een naadloos continuüm van producten, van ingebedde systemen langs mobiele toestellen tot de zwaarste servers. De nadruk in de 'keynote' van Intel-ceo en president Paul Otellini lag evenwel bij de kleinere draagbare systemen en hoe die kansen bieden voor ontwikkelaars van alle slag. Op de 2009 editie van IDF was dan ook maar 20 procent van de 4000 aanwezigen afkomstig van de klassieke pc-bedrijven, naast 400 mensen uit de wereld van de consumentenelektronica, 400 uit de communicatiesector, 600 ontwikkelaars en 500 personen uit een rist industrieën (onder meer de financiële wereld). Otellini onderstreepte daarbij het groeiend belang van 'systemen op een chip' (SOC) op basis van de low-power Atom processor, onder meer voor gebruik in stroomzuinige mobiele systemen. Over vijf jaar "kan ik het ogenblik zien aanbreken dat Intel per jaar meer SOC's produceert dan microprocessoren." Dat alles wil Intel ook ondersteunen met programma's voor ontwikkelaars, zoals een nieuw Intel Atom Developer-programma. Het moet een kader bieden voor de producenten van Atom-gesteunde systemen voor de ontwikkeling en verkoop van software (naar analogie met een 'application store'). Asus, Acer en Dell hebben reeds ingetekend op dit 'store'-initiatief. Intel ondersteunt hierbij zowel Windows als Moblin (Linux), en uiteindelijk alle belangrijke runtimes. Zo werd onder meer de Moblin v2.1 gebruikersinterface voorgesteld.