Wat is dat toch met die hetze, die manie en tegelijk fobie om al onze gegevens op te slaan? Waar we geboren zijn, waar we wonen, met wie we wonen en waar we straks overlijden. Bon, tot daar toe, maar gaat het iemand aan met wie, wanneer en hoe lang we gebeld hebben? Wie we een sms'je gestuurd hebben, al dan niet midden in de nacht? Wie we een mailtje bezorgden, hoe en waar?

Houdt de post ook bij naar wie we een postkaartje gestuurd hebben? Van wie we gelukwensen kregen? Verwensingen komen zelden via brief. E-mail leent zich daar blijkbaar beter voor...

Moet Tante Post die gegevens desgevraagd ook doorspelen aan de overheid? En moet ze één en ander dan ook twee jaar bijhouden zoals de Europese richtlijn dat zou voorschrijven?

Wie schrijft die blijft, wie mailt die blijft nog langer. Kunnen straks dan ook alle gegevens uit Linkedin-connecties, Facebook of Netlog zomaar ingekeken worden? En komen Tweets ook twee jaar in de bijsluiter van de Europese Commissie? Opgenomen beeldmateriaal, digitale foto's... Hoe ver zijn we nog van de grens waar alles wat binair geregistreerd kan worden, ook bijgehouden zal worden? Hoeveel Exabytes aan gegevens moeten we nog vrijgeven?

En hoe zit dat dan met het grondwettelijke brongeheim van artsen, advocaten, rechters en journalisten? Mag het mail- en sms-verkeer van Europese politici en zakenlui ook nagegaan worden? Als basis voor een onbesproken nieuwe EU-voorzitter?

Alleen voor gerechtelijke doeleinden, dat spreekt. Maar is de bewaarplicht echt een noodzaak? Helpt het überhaupt criminelen bij de kraag te vatten? Het helpt de storageleveranciers, da's dan weer positief, zegt u. Ik huiver bij de gedachte aan zoveel opslagdrift en steun organisaties die zich hiertegen verzetten. Iedereen heeft recht op privacy. Alleen hij die zijn privacy al opgegeven heeft, ziet geen graten in die aanpak. Iedereen gefileerd, als we even met een woordspeling op het Engelse 'file' mogen zinspelen. Arm Europa.

Wat is dat toch met die hetze, die manie en tegelijk fobie om al onze gegevens op te slaan? Waar we geboren zijn, waar we wonen, met wie we wonen en waar we straks overlijden. Bon, tot daar toe, maar gaat het iemand aan met wie, wanneer en hoe lang we gebeld hebben? Wie we een sms'je gestuurd hebben, al dan niet midden in de nacht? Wie we een mailtje bezorgden, hoe en waar? Houdt de post ook bij naar wie we een postkaartje gestuurd hebben? Van wie we gelukwensen kregen? Verwensingen komen zelden via brief. E-mail leent zich daar blijkbaar beter voor... Moet Tante Post die gegevens desgevraagd ook doorspelen aan de overheid? En moet ze één en ander dan ook twee jaar bijhouden zoals de Europese richtlijn dat zou voorschrijven? Wie schrijft die blijft, wie mailt die blijft nog langer. Kunnen straks dan ook alle gegevens uit Linkedin-connecties, Facebook of Netlog zomaar ingekeken worden? En komen Tweets ook twee jaar in de bijsluiter van de Europese Commissie? Opgenomen beeldmateriaal, digitale foto's... Hoe ver zijn we nog van de grens waar alles wat binair geregistreerd kan worden, ook bijgehouden zal worden? Hoeveel Exabytes aan gegevens moeten we nog vrijgeven? En hoe zit dat dan met het grondwettelijke brongeheim van artsen, advocaten, rechters en journalisten? Mag het mail- en sms-verkeer van Europese politici en zakenlui ook nagegaan worden? Als basis voor een onbesproken nieuwe EU-voorzitter? Alleen voor gerechtelijke doeleinden, dat spreekt. Maar is de bewaarplicht echt een noodzaak? Helpt het überhaupt criminelen bij de kraag te vatten? Het helpt de storageleveranciers, da's dan weer positief, zegt u. Ik huiver bij de gedachte aan zoveel opslagdrift en steun organisaties die zich hiertegen verzetten. Iedereen heeft recht op privacy. Alleen hij die zijn privacy al opgegeven heeft, ziet geen graten in die aanpak. Iedereen gefileerd, als we even met een woordspeling op het Engelse 'file' mogen zinspelen. Arm Europa.