Ijsland mag dan wel zo goed als failliet zijn: Data Islandia en Hitachi Data Systems zien in het land meer dan ooit de ideale locatie voor data centers.

Ondanks een economie die nagenoeg helemaal ineengestort is als gevolg van de bankencrisis, koesteren enkele it-bedrijven nog steeds de droom om in het land volop geothermische energie op te wekken. Goedkope groene stroom met andere woorden: ideale voeding voor data centers. Data Islandia, de uitbater van enkele data centers in Ijsland, deed eerder dit jaar al zijn ambitieuze plannen uit de doeken om samen met opslagspecialist Hitachi Data Systems het land om te turnen tot de 'data centre capital of the world'.

En dat voor een land dat hoofdzakelijk opgebouwd is uit vulkanisch materiaal en bovendien gelegen is op het scheidingsgebied van een aantal tektoniekplaten? Uitgerekend op die breukplaat moeten we met z'n allen onze fragiele data gaan bewaren? Natuurlijk, zeggen HDS en Data Islandia in koor: die unieke geografie zorgt er net voor dat het opwekken van geothermische energie mogelijk wordt én dat de grondprijzen er relatief goedkoop zijn. Bovendien zijn de kosten voor het versturen van data naar Ijsland fors gedaald als gevolg van de ineenstorting van de Ijslandse kroon, klinkt het.

Maar waren snelle glasvezelverbindingen naar Ijsland niet eerder uitzondering dan regel? Ook daar heeft Data Islandia al lang een antwoord op: de Data Scooter. Via dit opslagsysteem - eigenlijk harde schijven in een robuuste behuizing - kan per dag tot een petabyte aan gegevens overgevlogen (!) worden naar Ijsland. U merkt het al, na ons geld is nu duidelijk ook onze data veilig in Ijsland.

Ijsland mag dan wel zo goed als failliet zijn: Data Islandia en Hitachi Data Systems zien in het land meer dan ooit de ideale locatie voor data centers. Ondanks een economie die nagenoeg helemaal ineengestort is als gevolg van de bankencrisis, koesteren enkele it-bedrijven nog steeds de droom om in het land volop geothermische energie op te wekken. Goedkope groene stroom met andere woorden: ideale voeding voor data centers. Data Islandia, de uitbater van enkele data centers in Ijsland, deed eerder dit jaar al zijn ambitieuze plannen uit de doeken om samen met opslagspecialist Hitachi Data Systems het land om te turnen tot de 'data centre capital of the world'. En dat voor een land dat hoofdzakelijk opgebouwd is uit vulkanisch materiaal en bovendien gelegen is op het scheidingsgebied van een aantal tektoniekplaten? Uitgerekend op die breukplaat moeten we met z'n allen onze fragiele data gaan bewaren? Natuurlijk, zeggen HDS en Data Islandia in koor: die unieke geografie zorgt er net voor dat het opwekken van geothermische energie mogelijk wordt én dat de grondprijzen er relatief goedkoop zijn. Bovendien zijn de kosten voor het versturen van data naar Ijsland fors gedaald als gevolg van de ineenstorting van de Ijslandse kroon, klinkt het. Maar waren snelle glasvezelverbindingen naar Ijsland niet eerder uitzondering dan regel? Ook daar heeft Data Islandia al lang een antwoord op: de Data Scooter. Via dit opslagsysteem - eigenlijk harde schijven in een robuuste behuizing - kan per dag tot een petabyte aan gegevens overgevlogen (!) worden naar Ijsland. U merkt het al, na ons geld is nu duidelijk ook onze data veilig in Ijsland.