Het nano-onderzoekscentrum IMEC uit Leuven stelt een hersenprobe voor die onder de schedel kan worden ingeplant. De probe kan zowel hersensignalen registreren als hersencellen stimuleren.

IMEC deed de aankondiging op de Europese conferentie voor Smart Systems Integration in Brussel en toonde bij die gelegenheid een prototype van de 3D-probe. Door gebruik te maken van een dunne basis kan de probe worden ingeplant en zo gedurende langere tijd worden aangewend. Dit in tegenstelling tot de huidige externe probes die slechts accuut kunnen worden aangewend.

IMEC stelt voorts dat het grotere aantal van langere naalden ook een betere en nauwkeurigere captatie van de hersensignalen op de juiste diepte en bij de meest geschikte hersencellen mogelijk maakt. Door gebruik te maken van de bestaande siliciumchiptechnologieën mikt IMEC ook op een lage productiekost.

De 3D probe werd ontwikkeld in het kader van het zesde kaderprogramma van de Europese Commissie en past in de inspanningen van IMEC om oplossingen te bouwen voor "een betere en goedkopere gezondheidszorg," aldus Herc Neves, programmamanager Biomedische Microsystemen bij IMEC. Daarbij kan worden gedacht aan de toenemende vergrijzing van de bevolking, maar ook aan de behandeling van aandoeningen als epilepsie. Allicht kan hierbij ook nog worden gedacht aan experimenten waarbij systemen worden gestuurd door specifieke hersenactiviteit?

Het nano-onderzoekscentrum IMEC uit Leuven stelt een hersenprobe voor die onder de schedel kan worden ingeplant. De probe kan zowel hersensignalen registreren als hersencellen stimuleren. IMEC deed de aankondiging op de Europese conferentie voor Smart Systems Integration in Brussel en toonde bij die gelegenheid een prototype van de 3D-probe. Door gebruik te maken van een dunne basis kan de probe worden ingeplant en zo gedurende langere tijd worden aangewend. Dit in tegenstelling tot de huidige externe probes die slechts accuut kunnen worden aangewend. IMEC stelt voorts dat het grotere aantal van langere naalden ook een betere en nauwkeurigere captatie van de hersensignalen op de juiste diepte en bij de meest geschikte hersencellen mogelijk maakt. Door gebruik te maken van de bestaande siliciumchiptechnologieën mikt IMEC ook op een lage productiekost. De 3D probe werd ontwikkeld in het kader van het zesde kaderprogramma van de Europese Commissie en past in de inspanningen van IMEC om oplossingen te bouwen voor "een betere en goedkopere gezondheidszorg," aldus Herc Neves, programmamanager Biomedische Microsystemen bij IMEC. Daarbij kan worden gedacht aan de toenemende vergrijzing van de bevolking, maar ook aan de behandeling van aandoeningen als epilepsie. Allicht kan hierbij ook nog worden gedacht aan experimenten waarbij systemen worden gestuurd door specifieke hersenactiviteit?