Het onderzoekscentrum IMEC uit Heverlee heeft een unieke microchip ontwikkeld voor hersenonderzoek.

De chip bevat microscopische nageltjes waarrond hersencellen groeien en die de nageltjes als het ware opeten. De totstandkoming van dit intieme contact tussen chip en hersencel maakt het mogelijk om de signalen die de hersencellen uitsturen te registreren wat een dieper inzicht moet opleveren in het functioneren van het menselijk brein.

Bedoeling is met in vitro experimenten (in proefbuizen dus) de werking van onze hersenen te ontrafelen. "We kunnen hiermee de signalen waarmee de hersencellen communiceren opnemen en interpreteren evenals hersencellen stimuleren en kijken wat er gebeurt. Op lange termijn kunnen we die kennis gebruik om een diagnose van hersenziektes te stellen en therapieën te ontwikkelen", aldus projectmanager Wolfgang Eberle.

IMEC's nieuwe microchip zal het onderzoeksplatform vormen voor NERF, het nieuwe onderzoeksinitiatief dat IMEC, VIB en KU Leuven lanceren en internationaal toptalent bijeenbrengt voor baanbrekend hersenonderzoek. NERF wordt het eerste multidisciplinair onderzoeksinitiatief dat de interactie tussen elektronica en hersencellen zo gedetailleerd zal kunnen bestuderen.

Bron: Belga

Het onderzoekscentrum IMEC uit Heverlee heeft een unieke microchip ontwikkeld voor hersenonderzoek. De chip bevat microscopische nageltjes waarrond hersencellen groeien en die de nageltjes als het ware opeten. De totstandkoming van dit intieme contact tussen chip en hersencel maakt het mogelijk om de signalen die de hersencellen uitsturen te registreren wat een dieper inzicht moet opleveren in het functioneren van het menselijk brein. Bedoeling is met in vitro experimenten (in proefbuizen dus) de werking van onze hersenen te ontrafelen. "We kunnen hiermee de signalen waarmee de hersencellen communiceren opnemen en interpreteren evenals hersencellen stimuleren en kijken wat er gebeurt. Op lange termijn kunnen we die kennis gebruik om een diagnose van hersenziektes te stellen en therapieën te ontwikkelen", aldus projectmanager Wolfgang Eberle. IMEC's nieuwe microchip zal het onderzoeksplatform vormen voor NERF, het nieuwe onderzoeksinitiatief dat IMEC, VIB en KU Leuven lanceren en internationaal toptalent bijeenbrengt voor baanbrekend hersenonderzoek. NERF wordt het eerste multidisciplinair onderzoeksinitiatief dat de interactie tussen elektronica en hersencellen zo gedetailleerd zal kunnen bestuderen. Bron: Belga