Het Leuvense onderzoekscentrum tekende in Japan een akkoord met de Tohoku universiteit, en werkt met partner Kaneka aan zonnecellen met kopercontacten.

Tijdens de economische missie van Prins Filip in Japan heeft het Leuvense onderzoekscentrum Imec een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Tohoku universiteit in Sendai. Voor Imec is dit de formalisering van een nauwe samenwerking die al een aantal jaren loopt. Zo werd in de voorbije vijf jaar al samengewerkt rond geavanceerde chipinterconnecties, verpakkingen van micro-elektromechanische systemen en het ontwikkelen van laagvermogen sensorsystemen, aldus Imec. In de komende jaren zal ook gezamenlijk onderzoek rond magnetische RAM, chipprocestechnologie, 3D integratietechnologie en draadloze communicatie worden verricht. Hiervoor zullen studenten, onderzoekers en professoren worden uitgewisseld, maar ook onder meer prototypes (waarbij de 200mm en 300 mm 'clean rooms' van Imec een voordeel zijn). De Tohoku universiteit werd in 1907 opgericht als derde nationale universiteit, en telt vandaag ca. 6.000 medewerkers en meer dan 18.000 studenten.

Goedkopere zonnecellen Voorts zijn Imec en de Kaneka Croporation uit Osaka er in geslaagd om heterojunctie siliciumzonnecellen te ontwikkelen met een omzettingsefficiëntie van 22,68% en voorzien van gegalvaniseerde kopercontacten op een transparante geleidende oxidelaag. Het gebruik van koper vormt daarbij een bijzondere doorbraak, omdat tot nu toe hiervoor het duurdere en minder efficiënte zilver werd aangewend. Het nieuwe procedé, met behulp waarvan de eerste prototypes in Osaka werden aangemaakt, steunt op Imec's expertise inzake kopergalvanisatie. Met behulp van de kopergesteunde contacten kan zowel de efficiëntie worden opgedreven, als de productiekost worden verlaagd. Ook in Europa heeft Kaneka een laboratorium en dat is gevestigd op de Imec campus in Leuven.

Het Leuvense onderzoekscentrum tekende in Japan een akkoord met de Tohoku universiteit, en werkt met partner Kaneka aan zonnecellen met kopercontacten. Tijdens de economische missie van Prins Filip in Japan heeft het Leuvense onderzoekscentrum Imec een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Tohoku universiteit in Sendai. Voor Imec is dit de formalisering van een nauwe samenwerking die al een aantal jaren loopt. Zo werd in de voorbije vijf jaar al samengewerkt rond geavanceerde chipinterconnecties, verpakkingen van micro-elektromechanische systemen en het ontwikkelen van laagvermogen sensorsystemen, aldus Imec. In de komende jaren zal ook gezamenlijk onderzoek rond magnetische RAM, chipprocestechnologie, 3D integratietechnologie en draadloze communicatie worden verricht. Hiervoor zullen studenten, onderzoekers en professoren worden uitgewisseld, maar ook onder meer prototypes (waarbij de 200mm en 300 mm 'clean rooms' van Imec een voordeel zijn). De Tohoku universiteit werd in 1907 opgericht als derde nationale universiteit, en telt vandaag ca. 6.000 medewerkers en meer dan 18.000 studenten. Goedkopere zonnecellen Voorts zijn Imec en de Kaneka Croporation uit Osaka er in geslaagd om heterojunctie siliciumzonnecellen te ontwikkelen met een omzettingsefficiëntie van 22,68% en voorzien van gegalvaniseerde kopercontacten op een transparante geleidende oxidelaag. Het gebruik van koper vormt daarbij een bijzondere doorbraak, omdat tot nu toe hiervoor het duurdere en minder efficiënte zilver werd aangewend. Het nieuwe procedé, met behulp waarvan de eerste prototypes in Osaka werden aangemaakt, steunt op Imec's expertise inzake kopergalvanisatie. Met behulp van de kopergesteunde contacten kan zowel de efficiëntie worden opgedreven, als de productiekost worden verlaagd. Ook in Europa heeft Kaneka een laboratorium en dat is gevestigd op de Imec campus in Leuven.