Ook Imec komt met nieuws op het Mobile World Congress.

Zo heeft de spin-off Septentrio een nieuwe antenne voor satellietnavigatiesystemen ontwikkeld, en gaat het nano-elektronica onderzoekcentrum samenwerken met technologieleverancier InterDigital aan 5G-technologie.

De eerste generatie satellietnavigatiesystemen (GNSS) maakt gebruik van het Amerikaanse Global Positioning System (GPS) en kan objecten tot op enkele meters nauwkeurig bepalen, denk maar aan auto's en gsm's.

De tweede generatie satellietnavigatiesystemen (zoals het Europese Galileo, het Russische Glonass en het Chinese BeiDou) is nauwkeuriger en heeft een hogere beschikbaarheid. Maar multi-frequentie Galileo-antennes zijn vandaag nog zeldzaam, en door hun grootte zijn ze niet geschikt voor GIS-toestellen.

Imec en spin-off Septentrio hebben nu een kleine Galileo-antenne ontworpen, een primeur in de sector. Die antenne kan op termijn worden ingebouwd in compacte satellietnavigatiesystemen (of andere toestellen), waardoor ook kleine toestellen straks met een heel grote nauwkeurigheid (tot 1 cm) gelokaliseerd kunnen worden.

De antenne ontvangt alle GPS, GLONASS en GALILEO frequentiebanden tegelijkertijd, en heeft de juiste uniforme versterking en fase-dekking over de volledige bovenste hemisfeer.

De compacte multi-frequentie antenne werkt vlot samen met Septentrio's laagvermogen AsteRx-m-receiver, een ontvanger met de grootte van een creditcard die accuraat is tot op centimeterschaal.

Mogelijke toepassingen zijn professionele inspectie, bijvoorbeeld voor onderhoud van leidingen, maar ook transport en logistiek.

5G Nog in Barcelona heeft Imec een onderzoekssamenwerking aangekondigd met de bekende Amerikaanse producent voor draadloze telecomnetwerken en telefoons InterDigital. Klanten van InterDigital zijn onder andere Samsung, Apple, RIM, HTC en enkele Japanese en Taiwanese hardwareleveranciers.

De samenwerking zal focussen op de ontwikkeling van compacte chipgebaseerde 60GHz radio's met ultra-laag energieverbruik voor 5G-ready outdoor backhaul connecties.

Ook Imec komt met nieuws op het Mobile World Congress. Zo heeft de spin-off Septentrio een nieuwe antenne voor satellietnavigatiesystemen ontwikkeld, en gaat het nano-elektronica onderzoekcentrum samenwerken met technologieleverancier InterDigital aan 5G-technologie. De eerste generatie satellietnavigatiesystemen (GNSS) maakt gebruik van het Amerikaanse Global Positioning System (GPS) en kan objecten tot op enkele meters nauwkeurig bepalen, denk maar aan auto's en gsm's. De tweede generatie satellietnavigatiesystemen (zoals het Europese Galileo, het Russische Glonass en het Chinese BeiDou) is nauwkeuriger en heeft een hogere beschikbaarheid. Maar multi-frequentie Galileo-antennes zijn vandaag nog zeldzaam, en door hun grootte zijn ze niet geschikt voor GIS-toestellen. Imec en spin-off Septentrio hebben nu een kleine Galileo-antenne ontworpen, een primeur in de sector. Die antenne kan op termijn worden ingebouwd in compacte satellietnavigatiesystemen (of andere toestellen), waardoor ook kleine toestellen straks met een heel grote nauwkeurigheid (tot 1 cm) gelokaliseerd kunnen worden. De antenne ontvangt alle GPS, GLONASS en GALILEO frequentiebanden tegelijkertijd, en heeft de juiste uniforme versterking en fase-dekking over de volledige bovenste hemisfeer. De compacte multi-frequentie antenne werkt vlot samen met Septentrio's laagvermogen AsteRx-m-receiver, een ontvanger met de grootte van een creditcard die accuraat is tot op centimeterschaal. Mogelijke toepassingen zijn professionele inspectie, bijvoorbeeld voor onderhoud van leidingen, maar ook transport en logistiek. 5G Nog in Barcelona heeft Imec een onderzoekssamenwerking aangekondigd met de bekende Amerikaanse producent voor draadloze telecomnetwerken en telefoons InterDigital. Klanten van InterDigital zijn onder andere Samsung, Apple, RIM, HTC en enkele Japanese en Taiwanese hardwareleveranciers. De samenwerking zal focussen op de ontwikkeling van compacte chipgebaseerde 60GHz radio's met ultra-laag energieverbruik voor 5G-ready outdoor backhaul connecties.