Dat Icann het gros van de beperkingen op het toekennen van gTLD's (generic top level domain names) gaat opheffen, is intussen genoegzaam bekend. Maar wat vinden registry's van de maatregel? Als elk bedrijf, elke stad of zelfs elke kapitaalkrachtige familie een eigen TLD kan kopen, vormt dat dan geen bedreiging voor Eurid (.eu) of voor DNS (.be)?

Marc van Wesemael, topman bij zowel Eurid als DNS, gaat er alvast van uit dat de impact op de registry's beperkt zal blijven. Hij nuanceert ook het beeld dat in de dagbladpers wordt geschetst, waar men er veel te gemakkelijk van uit gaat dat zelfs Jan met de pet binnen afzienbare tijd een eigen top level domeinnaam zal hebben.

"Ik ga er van uit dat je twee nieuwe types zal zien opduiken", aldus Van Wesemael. "Open en gesloten TLD's. Een gesloten TLD zal enkel toegankelijk zijn voor bedrijven en individuen die aan specifieke voorwaarden voldoen (zoals .museum vandaag), en is vooral gericht op het beschermen van de 'community' rond een sector of rond een onderneming."

"De impact van gesloten TLD's op registry's zoals Eurid en DNS zal erg klein zijn. Want je mag er toch van uitgaan dat bedrijven of organisaties ook hun domeinnaam eindigend op .be of .eu willen behouden. Al was het maar omdat ze die naam nu ook gebruiken, en omdat een eigen TLD erg duur is."

Bij de open TLD's krijg je een andere problematiek. Zij zijn in principe voor iedereen toegankelijk (zoals .biz en .info), en daar is de vraag vooral of er een economisch leefbaar model kan worden uitgedokterd. "Het opzetten en 'runnen' van een TLD, die dan ook nog eens goed beveiligd en robuust moet zijn, is een erg dure aangelegenheid", gaat Van Wesemael verder. "In de meeste gevallen zal de kostprijs gewoon te hoog zijn."

"Ik vraag me ook af of er interesse gaat zijn in het leefbaar maken van open TLD's", klinkt het nog. "In een beperkt aantal cases misschien. Ter illustratie: .pro telt op dit ogenblik nog maar 8000 namen. Een nieuwe TLD zal maar succesvol zijn als de extensie een bepaald imago oproept. Met .eu geef je onmiddellijk aan dat je een Europese speler bent. Het creëren van zo'n imago zal steeds moeilijker worden als er te veel TLD's bijkomen. Ik zie dat dus niet gebeuren. En ook Icann verwacht in een eerste fase maar een toename van een 5000-tal TLD's wereldwijd."

Dat Icann het gros van de beperkingen op het toekennen van gTLD's (generic top level domain names) gaat opheffen, is intussen genoegzaam bekend. Maar wat vinden registry's van de maatregel? Als elk bedrijf, elke stad of zelfs elke kapitaalkrachtige familie een eigen TLD kan kopen, vormt dat dan geen bedreiging voor Eurid (.eu) of voor DNS (.be)? Marc van Wesemael, topman bij zowel Eurid als DNS, gaat er alvast van uit dat de impact op de registry's beperkt zal blijven. Hij nuanceert ook het beeld dat in de dagbladpers wordt geschetst, waar men er veel te gemakkelijk van uit gaat dat zelfs Jan met de pet binnen afzienbare tijd een eigen top level domeinnaam zal hebben. "Ik ga er van uit dat je twee nieuwe types zal zien opduiken", aldus Van Wesemael. "Open en gesloten TLD's. Een gesloten TLD zal enkel toegankelijk zijn voor bedrijven en individuen die aan specifieke voorwaarden voldoen (zoals .museum vandaag), en is vooral gericht op het beschermen van de 'community' rond een sector of rond een onderneming." "De impact van gesloten TLD's op registry's zoals Eurid en DNS zal erg klein zijn. Want je mag er toch van uitgaan dat bedrijven of organisaties ook hun domeinnaam eindigend op .be of .eu willen behouden. Al was het maar omdat ze die naam nu ook gebruiken, en omdat een eigen TLD erg duur is." Bij de open TLD's krijg je een andere problematiek. Zij zijn in principe voor iedereen toegankelijk (zoals .biz en .info), en daar is de vraag vooral of er een economisch leefbaar model kan worden uitgedokterd. "Het opzetten en 'runnen' van een TLD, die dan ook nog eens goed beveiligd en robuust moet zijn, is een erg dure aangelegenheid", gaat Van Wesemael verder. "In de meeste gevallen zal de kostprijs gewoon te hoog zijn." "Ik vraag me ook af of er interesse gaat zijn in het leefbaar maken van open TLD's", klinkt het nog. "In een beperkt aantal cases misschien. Ter illustratie: .pro telt op dit ogenblik nog maar 8000 namen. Een nieuwe TLD zal maar succesvol zijn als de extensie een bepaald imago oproept. Met .eu geef je onmiddellijk aan dat je een Europese speler bent. Het creëren van zo'n imago zal steeds moeilijker worden als er te veel TLD's bijkomen. Ik zie dat dus niet gebeuren. En ook Icann verwacht in een eerste fase maar een toename van een 5000-tal TLD's wereldwijd."