Bluetooth: we gebruiken het vrijwel dagelijks, maar wat weten we er eigenlijk over? Wie is de illustere persoon die het heeft uitgevonden? Waar wordt Bluetooth zoal voor gebruikt? Is het duur om er gebruik van te maken? Op welke apparaten werkt het? En waar komt die naam vandaan? Ontdek het in deze 20 beelden.
Bron: Automatiseringgids
Het is de Nederlander Jaap Haartsen, die het protocol rond 1994 bedacht, toen hij in dienst was van het Zweedse concern Ericsson.
...Het ging vooral om het verbannen van de seriële RS-232 kabels. Het alternatief moest een draadloos serieel protocol worden.
Haartsen ging de uitdaging aan en bedacht een transmissiesysteem voor de korte afstand. Dit is een tekening uit de patentaanvraag voor Bluetooth.
Eigenlijk was 'Bluetooth' een codenaam, afgeleid van de naam van de Deense koning Harald Blaatand Gormssen. Een bezoekende Amerikaanse delegatie vond de naam 'terrific', en dus werd hij behouden.
Het logo van Bluetooth is gemaakt door twee Runen (de H en B) van Harald Blaatand over elkaar heen te zetten. Meestal is het logo wit met een blauwe achtergrond.
Met Bluetooth is het mogelijk een Personal Area Network te maken, een communicatienet dat zich concentreert rondom één persoon.
De techniek is niet gebonden aan een bepaald apparaat. Het werkt met pc's, hoofdtelefoons en smartphones als de iPhone, om er enkele te noemen.
De SIG heeft onder andere becijferd dat er momenteel tussen de 3 en 3,5 miljard Bluetooth-toestellen in gebruik zijn.
De toestellen variëren in grootte. Deze middelgrote Bluetooth-module kan ingebouwd worden in een smartphone.
Maar meestal zien we het ooraccessoire in deze vorm, die nog enigszins bedienbaar is door de gebruiker.
De naam van Jaap Haartsen als uitvinder van Bluetooth ligt nu dus stevig verankerd in de Hall of Fame, die naast het Amerikaanse patentbureau gelegen is.
Haartsen werkt inmiddels al lang niet meer voor Ericsson. Hij is nu 'senior expert wireless systems' bij Plantronics.