Amper twee maanden na Start it @KBC in Antwerpen, breidt de incubator uit naar de Corda Campus in Hasselt.

Onderdak, maar vooral ondersteuning en advies. Dat krijgen 28 starters momenteel in de KBC-toren in Antwerpen. Het project kreeg na de aankondiging eind november maar liefst 270 aanvragen binnen waarvan er intussen 28 zijn geselecteerd om twee jaar lang gratis kantoorruimte en ondersteuning te krijgen.

Het succes van het concept heeft KBC gemotiveerd om, onder meer samen met Mobile Vikings en Cronos, op een nieuwe locatie het project uit te breiden. Dat wordt de Corda Campus in Hasselt waar ook Mobile Vikings, Cronos, Right Brain en Luminus kantoren hebben. In december schreven we nog dat deze oude Philipssite 3400 m² voorbehoudt voor kantoren van start-ups. Het project van KBC wordt daar een onderdeel van.

uHasselt en PXL De Hasseltse incubator krijgt iets andere partners. Zo doen KBC, Cronos en Mobile Vikings mee, maar wordt onder meer de samenwerking met de de Universiteit Antwerpen logischerwijs vervangen door eentje met de UHasselt en de hogeschool PXL. Ook met iMinds en Startups.be is er intussen een overeenkomst gesloten.

Geen geld, wel ondersteuning Erik Luts, algemeen directeur Directe Kanalen en Ondersteuning van KBC België benadrukt dat jonge starters met de juiste omkadering een flinke voorsprong kunnen krijgen. Net zoals in Antwerpen zijn er geen gratis kredieten, ontwikkeling of telefoonabonnementen verbonden aan de afspraak. "Maar als zij advies nodig hebben van mensen bij ons of onze partners, dan staan wij uiteraard klaar", zegt Luts. Zo kan een start-up op zoek naar investeerders of partners in het buitenland wel in contact gebracht worden met bijvoorbeeld KBC Securities of contactpersonen elders in de wereld.

Virtueel verlengstuk Het aantal starters dat in Hasselt terecht kan staat niet vast. Maar Start it wil zich niet vastpinnen op mensen die effectief daar beginnen. Zo komt er een virtuele community waar niet-geselecteerde kandidaten ook terecht kunnen. "De focus ligt op een ontmoetingsplaats en alle events gaan in de kantoren door. Maar veel kan vandaag virtueel. Bovendien is het niet omdat er geen plaats is in de gebouwen, dat je idee slecht is." Aldus Luts. De opzet is om verschillende ondernemers met en zonder ervaring bij elkaar te zetten.

Bij de uitbreiding gaven KBC, Mobile Vikings en Cronos ook een update over de incubator in Antwerpen. De 28 bedrijven bestaan momenteel een tachtigtal mensen waarvan 70 procent mannen en 30 procent vrouwen. De leeftijd ligt er tussen de 20 en 50 jaar. De Hasseltse community wordt in de loop van februari uitgetest. Wie zich kandidaat wil stellen kan dat via startit.be.

Amper twee maanden na Start it @KBC in Antwerpen, breidt de incubator uit naar de Corda Campus in Hasselt. Onderdak, maar vooral ondersteuning en advies. Dat krijgen 28 starters momenteel in de KBC-toren in Antwerpen. Het project kreeg na de aankondiging eind november maar liefst 270 aanvragen binnen waarvan er intussen 28 zijn geselecteerd om twee jaar lang gratis kantoorruimte en ondersteuning te krijgen. Het succes van het concept heeft KBC gemotiveerd om, onder meer samen met Mobile Vikings en Cronos, op een nieuwe locatie het project uit te breiden. Dat wordt de Corda Campus in Hasselt waar ook Mobile Vikings, Cronos, Right Brain en Luminus kantoren hebben. In december schreven we nog dat deze oude Philipssite 3400 m² voorbehoudt voor kantoren van start-ups. Het project van KBC wordt daar een onderdeel van. uHasselt en PXL De Hasseltse incubator krijgt iets andere partners. Zo doen KBC, Cronos en Mobile Vikings mee, maar wordt onder meer de samenwerking met de de Universiteit Antwerpen logischerwijs vervangen door eentje met de UHasselt en de hogeschool PXL. Ook met iMinds en Startups.be is er intussen een overeenkomst gesloten. Geen geld, wel ondersteuning Erik Luts, algemeen directeur Directe Kanalen en Ondersteuning van KBC België benadrukt dat jonge starters met de juiste omkadering een flinke voorsprong kunnen krijgen. Net zoals in Antwerpen zijn er geen gratis kredieten, ontwikkeling of telefoonabonnementen verbonden aan de afspraak. "Maar als zij advies nodig hebben van mensen bij ons of onze partners, dan staan wij uiteraard klaar", zegt Luts. Zo kan een start-up op zoek naar investeerders of partners in het buitenland wel in contact gebracht worden met bijvoorbeeld KBC Securities of contactpersonen elders in de wereld. Virtueel verlengstuk Het aantal starters dat in Hasselt terecht kan staat niet vast. Maar Start it wil zich niet vastpinnen op mensen die effectief daar beginnen. Zo komt er een virtuele community waar niet-geselecteerde kandidaten ook terecht kunnen. "De focus ligt op een ontmoetingsplaats en alle events gaan in de kantoren door. Maar veel kan vandaag virtueel. Bovendien is het niet omdat er geen plaats is in de gebouwen, dat je idee slecht is." Aldus Luts. De opzet is om verschillende ondernemers met en zonder ervaring bij elkaar te zetten. Bij de uitbreiding gaven KBC, Mobile Vikings en Cronos ook een update over de incubator in Antwerpen. De 28 bedrijven bestaan momenteel een tachtigtal mensen waarvan 70 procent mannen en 30 procent vrouwen. De leeftijd ligt er tussen de 20 en 50 jaar. De Hasseltse community wordt in de loop van februari uitgetest. Wie zich kandidaat wil stellen kan dat via startit.be.