De Indiase minister van Energie Piyush Goyal maakte het plan bekend op een conferentie van de Indiase Industriegroep ICC. "India kan het eerste grote land worden dat helemaal draait op elektrische voertuigen", zei hij volgens de Indiase krant The Economic Times. "En we proberen het programma helemaal voor zichzelf te laten betalen."

Zo goed als gratis

Bedoeling is dat mensen de auto kunnen krijgen zonder voorafbetaling, en vervolgens betalen met het geld dat ze uitsparen aan dure brandstof. "Zo moet de regering geen roepie steun op tafel leggen, en kost het de Indiase burger ook niets", aldus Goyal. "Innovatie is mogelijk, er is enkel een open geest voor nodig."

Het plan wordt ontwikkeld binnen een werkgroep die wordt voorgezeten door de Indiase minister van Transport Nitin Gadkari. Naast Goyal zijn ook de ministers van Olie en Leefmilieu betrokken. De werkgroep komt begin april voor het eerst bijeen. "We willen de wereld leiden, eerder dan volgen", zei Goyal. "India is het eerste grote land ter wereld dat op die schaal denkt."

Led

Dat massale aanbestedingen door de overheid een grote invloed kunnen hebben, bewijst de ervaring met ledlampen. De overheid voorzag in 82 miljoen ledlampen voor Indiase gezinnen, en slaagde er zo in de prijs van een lamp in twee jaar te doen dalen van meer dan 300 roepies (4 euro) tot minder dan 65 roepies (86 cent). India denkt nu ook aan soortgelijke programma's voor zuinige airconditioning en ventilatoren.

De Indiase president Narendra Modi maakte bij zijn aantreden meteen een prioriteit van een nieuwe energiepolitiek in het land. Hij wil elk Indiaas gezin tegen 2019 voorzien van basiselektriciteit en rekent daarvoor vooral op zonne-energie. (IPS)

De Indiase minister van Energie Piyush Goyal maakte het plan bekend op een conferentie van de Indiase Industriegroep ICC. "India kan het eerste grote land worden dat helemaal draait op elektrische voertuigen", zei hij volgens de Indiase krant The Economic Times. "En we proberen het programma helemaal voor zichzelf te laten betalen."Zo goed als gratisBedoeling is dat mensen de auto kunnen krijgen zonder voorafbetaling, en vervolgens betalen met het geld dat ze uitsparen aan dure brandstof. "Zo moet de regering geen roepie steun op tafel leggen, en kost het de Indiase burger ook niets", aldus Goyal. "Innovatie is mogelijk, er is enkel een open geest voor nodig."Het plan wordt ontwikkeld binnen een werkgroep die wordt voorgezeten door de Indiase minister van Transport Nitin Gadkari. Naast Goyal zijn ook de ministers van Olie en Leefmilieu betrokken. De werkgroep komt begin april voor het eerst bijeen. "We willen de wereld leiden, eerder dan volgen", zei Goyal. "India is het eerste grote land ter wereld dat op die schaal denkt."LedDat massale aanbestedingen door de overheid een grote invloed kunnen hebben, bewijst de ervaring met ledlampen. De overheid voorzag in 82 miljoen ledlampen voor Indiase gezinnen, en slaagde er zo in de prijs van een lamp in twee jaar te doen dalen van meer dan 300 roepies (4 euro) tot minder dan 65 roepies (86 cent). India denkt nu ook aan soortgelijke programma's voor zuinige airconditioning en ventilatoren.De Indiase president Narendra Modi maakte bij zijn aantreden meteen een prioriteit van een nieuwe energiepolitiek in het land. Hij wil elk Indiaas gezin tegen 2019 voorzien van basiselektriciteit en rekent daarvoor vooral op zonne-energie. (IPS)