Het Indiase bedrijfsleven, de it-sector voorop, haalt in een bevraging uit naar de Europese Unie en het 'protectionisme' dat veel landen bezigen. Dat bemoeilijkt het werk van grote Indiase it-outsourcers.

De Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (Ficci) bevroeg zijn leden rond de handelsrelaties met de EU. Naast de farma-industrie klaagt vooral de in India erg belangrijke it-sector over 'protectionisme' in Europa. Dat staat te lezen in de Financial Times.

De belangrijkste klachten draaien rond visum-kwesties voor it'ers en hun familieleden. Niet alleen duurt het lang om een werkvergunning te krijgen, met als gevolg vertragingen bij Europese klanten, maar worden de werknemers ook slechts beperkt tot één land en soms zelfs tot één stad (vb. Duitsland). Daardoor wordt het moeilijk om een Indiase werknemers tussen filialen te verschuiven. En zo lang het duurt om een visum te krijgen, zo snel is het alweer verlopen, klinkt het. Er is volgens de bedrijven duidelijk een discrepantie tussen het 'open' beeld dat Europa als economie wil uitdragen en de realiteit, zijnde een gefragmenteerde markt.

Niettemin is Europa een interessante markt om handel te drijven, zeggen de Indiase firma's. De jaarlijkse handel tussen India en Europa is goed voor zo'n 52 miljard dollar.

Het Indiase bedrijfsleven, de it-sector voorop, haalt in een bevraging uit naar de Europese Unie en het 'protectionisme' dat veel landen bezigen. Dat bemoeilijkt het werk van grote Indiase it-outsourcers. De Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (Ficci) bevroeg zijn leden rond de handelsrelaties met de EU. Naast de farma-industrie klaagt vooral de in India erg belangrijke it-sector over 'protectionisme' in Europa. Dat staat te lezen in de Financial Times. De belangrijkste klachten draaien rond visum-kwesties voor it'ers en hun familieleden. Niet alleen duurt het lang om een werkvergunning te krijgen, met als gevolg vertragingen bij Europese klanten, maar worden de werknemers ook slechts beperkt tot één land en soms zelfs tot één stad (vb. Duitsland). Daardoor wordt het moeilijk om een Indiase werknemers tussen filialen te verschuiven. En zo lang het duurt om een visum te krijgen, zo snel is het alweer verlopen, klinkt het. Er is volgens de bedrijven duidelijk een discrepantie tussen het 'open' beeld dat Europa als economie wil uitdragen en de realiteit, zijnde een gefragmenteerde markt. Niettemin is Europa een interessante markt om handel te drijven, zeggen de Indiase firma's. De jaarlijkse handel tussen India en Europa is goed voor zo'n 52 miljard dollar.