Carrier IQ steelt op miljoenen mobiele toestellen de toetsaanslagen van gebruikers, stelt Trevor Eckhart, een Android-ontwikkelaar/researcher. Carrier IQ weerlegt dat.

Op de site 'androidsecuritytest.com' ontsluiert Android-ontwikkelaar en -researcher Trevor Eckhart de mysteries rond de software van Carrier IQ - een bedrijf uit Mountain View, Ca. Hij stelt dat diep verborgen in de software van Android, RIM Blackberry en Nokia telefoons software zit die continu het gebruik van het toestel monitort en registreert. Die informatie zou vervolgens ter beschikking van de 'carriers' worden gesteld. De software zou vandaag in meer dan 141 miljoen toestellen zijn ingebakken.

Na de publicatie heeft Carrier IQ gepoogd om Eckhart het zwijgen op te leggen met een 'cease and desist' eis, maar die werd ondertussen - mede onder druk van de Electronic Frontier Foundation - als weer ingetrokken. Het somt in die intrekking en een latere mededeling op wat de software dan wel doet. Zo wordt de data uitsluitend worden aangewend voor het optimaliseren van de dienstverlening door de carriers, met informatie over kwaliteit van het netwerk en mogelijke problemen in de toestellen. De data wordt niet in reële tijd doorgestuurd maar 'samengevat' en 'registreert geen toetsaanslagen', aldus een mededeling, terwijl evenmin de inhoud van boodschappen en dies meer wordt ingekeken. Ook wordt de informatie niet aan derden verkocht, maar enkel aan de betrokken carrier geleverd.

Op YouTube kan je een video zien waarin Trevor Eckhart een en ander demonstreert.

Update: Base stelt uitdrukkelijk geen gebruik te maken van de software of diensten van Carrier IQ. "We hebben wel software waarmee statistieken kunnen worden opgesteld betreffende het dataverkeer vanaf verschillende punten. Zo kunnen we nagaan waar bijkomende investeringen nodig zijn", zegt woordvoerder Bart Vandesompele. Die informatie wordt in bulk en anoniem aangeleverd voor gebruik door Base, wordt onderstreept.

Bij Belgacom/Proximus luidt het antwoord dat deze dienst door een aantal Amerikaanse operatoren is gevraagd, maar dat "deze app niet voorkomt op Europese modellen." Dat laatste werd meegedeeld door HTC, producent van een toestel waarop Eckhart het probleem aantoonde. Kortom, "Belgacom heeft nooit gebruik gemaakt van de diensten die Carrier IQ aanbiedt, wij hebben dergelijke tools of apps nooit in onze toestellen geplaatst. Het komt dus niet op onze mobiele toestellen voor", aldus woordvoerster Frédérique Verbiest.

Ook bij Mobistar stelt woordvoerster Patti Verdoodt dat geen gebruik wordt gemaakt van de diensten van Carrier IQ of van gelijkaardige software. Wel doet het bedrijf een beroep op software om de goede werking van de eigen dienstverlening te monitoren, maar dus zonder het inwinnen van informatie bij of over de eindgebruiker.

Carrier IQ steelt op miljoenen mobiele toestellen de toetsaanslagen van gebruikers, stelt Trevor Eckhart, een Android-ontwikkelaar/researcher. Carrier IQ weerlegt dat. Op de site 'androidsecuritytest.com' ontsluiert Android-ontwikkelaar en -researcher Trevor Eckhart de mysteries rond de software van Carrier IQ - een bedrijf uit Mountain View, Ca. Hij stelt dat diep verborgen in de software van Android, RIM Blackberry en Nokia telefoons software zit die continu het gebruik van het toestel monitort en registreert. Die informatie zou vervolgens ter beschikking van de 'carriers' worden gesteld. De software zou vandaag in meer dan 141 miljoen toestellen zijn ingebakken. Na de publicatie heeft Carrier IQ gepoogd om Eckhart het zwijgen op te leggen met een 'cease and desist' eis, maar die werd ondertussen - mede onder druk van de Electronic Frontier Foundation - als weer ingetrokken. Het somt in die intrekking en een latere mededeling op wat de software dan wel doet. Zo wordt de data uitsluitend worden aangewend voor het optimaliseren van de dienstverlening door de carriers, met informatie over kwaliteit van het netwerk en mogelijke problemen in de toestellen. De data wordt niet in reële tijd doorgestuurd maar 'samengevat' en 'registreert geen toetsaanslagen', aldus een mededeling, terwijl evenmin de inhoud van boodschappen en dies meer wordt ingekeken. Ook wordt de informatie niet aan derden verkocht, maar enkel aan de betrokken carrier geleverd. Op YouTube kan je een video zien waarin Trevor Eckhart een en ander demonstreert.Update: Base stelt uitdrukkelijk geen gebruik te maken van de software of diensten van Carrier IQ. "We hebben wel software waarmee statistieken kunnen worden opgesteld betreffende het dataverkeer vanaf verschillende punten. Zo kunnen we nagaan waar bijkomende investeringen nodig zijn", zegt woordvoerder Bart Vandesompele. Die informatie wordt in bulk en anoniem aangeleverd voor gebruik door Base, wordt onderstreept. Bij Belgacom/Proximus luidt het antwoord dat deze dienst door een aantal Amerikaanse operatoren is gevraagd, maar dat "deze app niet voorkomt op Europese modellen." Dat laatste werd meegedeeld door HTC, producent van een toestel waarop Eckhart het probleem aantoonde. Kortom, "Belgacom heeft nooit gebruik gemaakt van de diensten die Carrier IQ aanbiedt, wij hebben dergelijke tools of apps nooit in onze toestellen geplaatst. Het komt dus niet op onze mobiele toestellen voor", aldus woordvoerster Frédérique Verbiest. Ook bij Mobistar stelt woordvoerster Patti Verdoodt dat geen gebruik wordt gemaakt van de diensten van Carrier IQ of van gelijkaardige software. Wel doet het bedrijf een beroep op software om de goede werking van de eigen dienstverlening te monitoren, maar dus zonder het inwinnen van informatie bij of over de eindgebruiker.