Na de veroordeling van Google door het Brusselse hof van beroep voor het niet respecteren van de auteursrechten van journalisten en wetenschappelijke auteurs volgt nog een lange procedure over de verschuldigde schadevergoeding. Dat verwacht de Journalisten Auteursmaatschappij (JAM).

Er werden voor tientallen miljoenen schadeclaims ingediend. Pas wanneer de rechter de schade heeft vastgesteld, kan er om betaling gevraagd worden. De JAM zal deze som daarna verdelen onder de schrijvende journalisten, luidt het maandag in een mededeling.

De JAM spande samen met de auteursrechtenvereniging van de Franstalige wetenschappelijke auteurs, Assucopie, en de Franstalige krantenuitgevers in België, verenigd in Copiepresse, een rechtszaak in omdat Google hun auteursrechtelijk beschermd werk op zijn servers plaatste om de opzoekingen te versnellen, zonder toelating te vragen aan de auteurs en hun uitgevers.

De veroordeling van Google is volgens de JAM een wereldprimeur, "want zij treft het hart van Google: de zoekmachine, die het integrale werk dat opgezocht wordt, op de servers van Google kopieert". Google moet de kopieën van alle beschermde werken van zijn servers verwijderen op straffe van 25.000 euro per dag vertraging. Omdat Google onmiddellijk de Belgische kranten van zijn servers haalde, is dit niet meer aan de orde. Na het verbod in de VS van Google Book Settlement wegens inbreuken op het auteursrecht, is dit de tweede klap voor Google in korte tijd.

De JAM verwacht dat het erg lang kan duren voordat Google met geld over de brug zal komen, "want het bedrijf zal naar verwachting alle mogelijke procedures doorlopen".

Bron: Belga

Na de veroordeling van Google door het Brusselse hof van beroep voor het niet respecteren van de auteursrechten van journalisten en wetenschappelijke auteurs volgt nog een lange procedure over de verschuldigde schadevergoeding. Dat verwacht de Journalisten Auteursmaatschappij (JAM). Er werden voor tientallen miljoenen schadeclaims ingediend. Pas wanneer de rechter de schade heeft vastgesteld, kan er om betaling gevraagd worden. De JAM zal deze som daarna verdelen onder de schrijvende journalisten, luidt het maandag in een mededeling. De JAM spande samen met de auteursrechtenvereniging van de Franstalige wetenschappelijke auteurs, Assucopie, en de Franstalige krantenuitgevers in België, verenigd in Copiepresse, een rechtszaak in omdat Google hun auteursrechtelijk beschermd werk op zijn servers plaatste om de opzoekingen te versnellen, zonder toelating te vragen aan de auteurs en hun uitgevers. De veroordeling van Google is volgens de JAM een wereldprimeur, "want zij treft het hart van Google: de zoekmachine, die het integrale werk dat opgezocht wordt, op de servers van Google kopieert". Google moet de kopieën van alle beschermde werken van zijn servers verwijderen op straffe van 25.000 euro per dag vertraging. Omdat Google onmiddellijk de Belgische kranten van zijn servers haalde, is dit niet meer aan de orde. Na het verbod in de VS van Google Book Settlement wegens inbreuken op het auteursrecht, is dit de tweede klap voor Google in korte tijd. De JAM verwacht dat het erg lang kan duren voordat Google met geld over de brug zal komen, "want het bedrijf zal naar verwachting alle mogelijke procedures doorlopen". Bron: Belga