Er zijn intussen meerdere onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat sociale netwerken - en Facebook in het bijzonder - een negatieve impact hebben op de eigenwaarde van gebruikers. Andermans statusupdates en foto's van feestjes en reizen wekken vaak gevoelens van depressie, eenzaamheid en jaloezie op.

Onderzoekster Hanna Krasnova van de Universiteit van Berlijn beweert nu dat de fotodienst Instagram - tevens een dochterbedrijf van Facebook - nog meer negatieve gevoelens teweegbrengt. "Een foto roept immers sneller een sociale vergelijking op dan een tekst. Een beeld geeft meer impliciete indrukken van geluk en welvaart, en die indrukken kunnen gevoelens van jaloezie met zich meebrengen".

Omdat Instagram bepaalde aspecten van Facebook uitvergroot - de dienst drijft uitsluitend op foto's, likes en commentaren -, kan dit sociale netwerk nog meer negatieve gevolgen hebben op je geestelijke toestand dan Facebook, dixit Krasnova.

De onderzoekster meent nog dat er op Instagram een spiraal van jaloezie kan ontstaan: "Zie je mooie foto's van vrienden, dan ga je je gevoelens van jaloezie proberen te compenseren door zelf nog fraaiere beelden te plaatsen, waarna je vrienden weer hetzelfde gaan doen. Dat kan zo oneindig doorgaan. Op sociale media leidt zelfverheerlijking alleen maar tot meer zelfverheerlijking."

Er zijn intussen meerdere onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat sociale netwerken - en Facebook in het bijzonder - een negatieve impact hebben op de eigenwaarde van gebruikers. Andermans statusupdates en foto's van feestjes en reizen wekken vaak gevoelens van depressie, eenzaamheid en jaloezie op. Onderzoekster Hanna Krasnova van de Universiteit van Berlijn beweert nu dat de fotodienst Instagram - tevens een dochterbedrijf van Facebook - nog meer negatieve gevoelens teweegbrengt. "Een foto roept immers sneller een sociale vergelijking op dan een tekst. Een beeld geeft meer impliciete indrukken van geluk en welvaart, en die indrukken kunnen gevoelens van jaloezie met zich meebrengen". Omdat Instagram bepaalde aspecten van Facebook uitvergroot - de dienst drijft uitsluitend op foto's, likes en commentaren -, kan dit sociale netwerk nog meer negatieve gevolgen hebben op je geestelijke toestand dan Facebook, dixit Krasnova. De onderzoekster meent nog dat er op Instagram een spiraal van jaloezie kan ontstaan: "Zie je mooie foto's van vrienden, dan ga je je gevoelens van jaloezie proberen te compenseren door zelf nog fraaiere beelden te plaatsen, waarna je vrienden weer hetzelfde gaan doen. Dat kan zo oneindig doorgaan. Op sociale media leidt zelfverheerlijking alleen maar tot meer zelfverheerlijking."