Op het Intel Devevolper Forum in Sjanghai kondigde de chipspecialist de Centrino Atom technologie aan, specifiek bedoeld voor gebruik in mobiele internettoestellen en ingebedde systemen.

Het betreft een processortechnologie die van de grond op werd ontwikkeld in 45nm technologie, met het oog op een zo laag mogelijk stroomverbruik (actief en in slaaptoestand), aldus Anand Chandrasekher, sr v-p van Intel en general manager van de Ultra Mobile Group. Het bedrijf stelt dat alle toepassingen die op een Core 2 Duo compileren, ook op een processor in de Centrino Atom technologie draaien, terwijl met behulp van deze technologie de snelste (800MHz tot 1.86GHz) procesoren in de sub-3Watt wereld kunnen worden gebouwd. Zoals de andere Centrino's heeft ook de Centrino Atom technology standaard Wi-Fi aan boord, naast virtualiserings- en hyperthreading. Naast de processor omvat de technologie ook een System Controller Hub, met onder meer geavanceerde grafische mogelijkheden (incusief HD Video). De beschikbaarheid van Wi-Max zal afhangen van de ontwerpconfiguraties van systemen door derden.

Met de aankondiging dat deze Centrino Atom technologie bestemd is voor mobiele internet toestellen en ingebedde systemen, heeft Intel nu ook overduidelijk de strijd aangebonden met de ARM-technologie (die Intel nog een poos in licentie heeft geproduceerd). Intel wijst hierbij op de toezeggingen van hard- en softwarebouwers - ook uit de gespecialiseerde wereld van ingebedde systemen. Voor deze laatsten biedt Intel de garantie van een 'extended life cycle support' (7 jaar). Concreet denkt intel hierbij aan toepassingen in mobiele amusementsystemen (in auto's, vliegtuigen etc), winkelkassa's, patiëntbewakingssystemen en industriële productiesystemen.

Intel levert momenteel productiekwaliteit-chips en verwacht de eerste toestellen in de rekken in de tweede helft van mei, begin juni. Met designwins bij bedrijven als onder meer Lenovo, Hitachi, Panasonic, Clarion, Samsung, LG en anderen, hoeft het evenmin te verbazen dat in eerste instantie de Aziatische markt zal worden bewerkt (o.a. door opportuniteiten die de Olympische spelen bieden, evenals de berde beschikbaarheid van draadloze breedbandnetwerken), gevolgd door Europa en de USA.

Op het Intel Devevolper Forum in Sjanghai kondigde de chipspecialist de Centrino Atom technologie aan, specifiek bedoeld voor gebruik in mobiele internettoestellen en ingebedde systemen. Het betreft een processortechnologie die van de grond op werd ontwikkeld in 45nm technologie, met het oog op een zo laag mogelijk stroomverbruik (actief en in slaaptoestand), aldus Anand Chandrasekher, sr v-p van Intel en general manager van de Ultra Mobile Group. Het bedrijf stelt dat alle toepassingen die op een Core 2 Duo compileren, ook op een processor in de Centrino Atom technologie draaien, terwijl met behulp van deze technologie de snelste (800MHz tot 1.86GHz) procesoren in de sub-3Watt wereld kunnen worden gebouwd. Zoals de andere Centrino's heeft ook de Centrino Atom technology standaard Wi-Fi aan boord, naast virtualiserings- en hyperthreading. Naast de processor omvat de technologie ook een System Controller Hub, met onder meer geavanceerde grafische mogelijkheden (incusief HD Video). De beschikbaarheid van Wi-Max zal afhangen van de ontwerpconfiguraties van systemen door derden. Met de aankondiging dat deze Centrino Atom technologie bestemd is voor mobiele internet toestellen en ingebedde systemen, heeft Intel nu ook overduidelijk de strijd aangebonden met de ARM-technologie (die Intel nog een poos in licentie heeft geproduceerd). Intel wijst hierbij op de toezeggingen van hard- en softwarebouwers - ook uit de gespecialiseerde wereld van ingebedde systemen. Voor deze laatsten biedt Intel de garantie van een 'extended life cycle support' (7 jaar). Concreet denkt intel hierbij aan toepassingen in mobiele amusementsystemen (in auto's, vliegtuigen etc), winkelkassa's, patiëntbewakingssystemen en industriële productiesystemen. Intel levert momenteel productiekwaliteit-chips en verwacht de eerste toestellen in de rekken in de tweede helft van mei, begin juni. Met designwins bij bedrijven als onder meer Lenovo, Hitachi, Panasonic, Clarion, Samsung, LG en anderen, hoeft het evenmin te verbazen dat in eerste instantie de Aziatische markt zal worden bewerkt (o.a. door opportuniteiten die de Olympische spelen bieden, evenals de berde beschikbaarheid van draadloze breedbandnetwerken), gevolgd door Europa en de USA.