Volgens ieders verwachtingen is Intel in beroep gegaan tegen de boete van ruim een miljard euro van de Europese Commissie. Een van de argumenten blijkt 'schending van de mensenrechten' te zijn.

Ter opfrissing: Intel kreeg midden mei een boete van 1,06 miljard euro omdat de computergigant jarenlang zijn dominante positie op de markt voor x86-processoren misbruikte om concurrenten de pas af te snijden. De onderzoek daarvoor startte na een klacht van concurrent AMD. Intel zou jarenlang verdoken kortingen gegeven hebben aan computerfabrikanten als Acer, Dell, HP en Lenovo, op voorwaarde dat deze producenten hun processoren bijna uitsluitend bij Intel aankochten.

Zoals ceo Paul Otellini al had aangekondigd, gaat Intel in beroep tegen de boete. Opvallend is wel, zo schrijft The Wall Street Journal, dat Intel onder meer het argument gebruik dat 'de mensenrechten' zijn geschonden. De juridische onderbouwing daarvoor is niet bekend, maar het is niet de eerste keer dat dat gebeurt. Onder meer liftenfabrikant Schindler en glasreus Saint-Gobain Glass France deden het Intel al voor.

Volgens de Amerikaanse krant gaat het vooral over de vraag of een overheidsinstelling bij het uitdelen van (zulke zware) antitrustboetes niet de lijn overschrijdt van de scheiding der machten. Eurocommissaris Neelie Kroes is politiek benoemd, maar speelt in die gevallen wel aanklager, rechter en jury. Dat dat bij lage, corrigerende boetes gebeurt, is geen probleem, zo klinkt het in de krant, maar wel bij boetes met 9 cijfers.

Volgens ieders verwachtingen is Intel in beroep gegaan tegen de boete van ruim een miljard euro van de Europese Commissie. Een van de argumenten blijkt 'schending van de mensenrechten' te zijn. Ter opfrissing: Intel kreeg midden mei een boete van 1,06 miljard euro omdat de computergigant jarenlang zijn dominante positie op de markt voor x86-processoren misbruikte om concurrenten de pas af te snijden. De onderzoek daarvoor startte na een klacht van concurrent AMD. Intel zou jarenlang verdoken kortingen gegeven hebben aan computerfabrikanten als Acer, Dell, HP en Lenovo, op voorwaarde dat deze producenten hun processoren bijna uitsluitend bij Intel aankochten. Zoals ceo Paul Otellini al had aangekondigd, gaat Intel in beroep tegen de boete. Opvallend is wel, zo schrijft The Wall Street Journal, dat Intel onder meer het argument gebruik dat 'de mensenrechten' zijn geschonden. De juridische onderbouwing daarvoor is niet bekend, maar het is niet de eerste keer dat dat gebeurt. Onder meer liftenfabrikant Schindler en glasreus Saint-Gobain Glass France deden het Intel al voor. Volgens de Amerikaanse krant gaat het vooral over de vraag of een overheidsinstelling bij het uitdelen van (zulke zware) antitrustboetes niet de lijn overschrijdt van de scheiding der machten. Eurocommissaris Neelie Kroes is politiek benoemd, maar speelt in die gevallen wel aanklager, rechter en jury. Dat dat bij lage, corrigerende boetes gebeurt, is geen probleem, zo klinkt het in de krant, maar wel bij boetes met 9 cijfers.