De nieuwe Intel Core 2011 processoren - ex-Sandy Bridge - ondersteunen Intel Insider, een dienst die een beveiligde filmverhuur mogelijk maakt. Maar allicht is ze ook geschikt voor andere infostromen.

Op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas stelt Intel zijn tweede generatie 'Core' processoren voor, in casu de Core 2011 processoren op basis van het Sandy Bridge concept. Dat voorziet naast een reeks verwerkingskernen met gedeelde L3 cache ook in een krachtiger ingebouwde grafische processor, een geheugencontroller en hardware voor een reeks diensten, inclusief beveiligde informatiestromen.

Op basis hiervan gaat Intel in de VS de Intel Insider dienst aanbieden, in samenwerking met de filmstudio's (Warner Bros. zou al een akkoord hebben getekend). Wie over een Core 2011-gesteunde machine beschikt, zal de nieuwste films in 1080p definitie al thuis kunnen bekijken nog terwijl de film in de cinema's speelt. Met behulp van Intels WiDi 2.0 (Wireless Distribution) zal die film dat ook op FullHD televisies worden afgebeeld.

In een blog stelt Intel uitdrukkelijk dat "Intel Insider geen DRM [Digital Rights Management] technologie is." Het is een dienst, "vergelijkbaar met een gepantserde truck die de film van het internet naar je beeldscherm brengt. Het beveiligt de data tegen piraten maar laat toch toe te genieten van je legaal aangeschafte film in de best mogelijke kwalititeit."

En niet alleen films? De laatste paragraaf van de blog opent in ieder geval nieuwe vista's, met een opmerking als: "Maar waarom het slechts bij films houden? Zou deze technologie een veelheid aan diensten naar de pc kunnen brengen?" Overduidelijk kan daarbij worden gedacht aan beveiligde datastromen met beursgegevens, bedrijfsinterne data, nieuwsdiensten en ga maar door.

Wel blijven nog enkele heikele vragen open. Hoe 'kraakbaar' is deze dienst? Intel stelt dat deze dienst op hardwarebeveiliging steunt, maar een andere beveliging - High Bandwidth Digital Content Protection, een bescherming van de Bluray stroom tussen een PC of speler en het TV scherm - werd wel al gekraakt.

Bovendien zal de aangekondigde filmdienst in de VS scherp op de korrel worden genomen door de uitbaters van cinema's, aangezien de aangeboden films dan nog in de filmzalen spelen. En die uitbaters hebben in het verleden al films die te vroeg werden aangeboden uit hun zalen geweerd. Interessante tijden dus...

De nieuwe Intel Core 2011 processoren - ex-Sandy Bridge - ondersteunen Intel Insider, een dienst die een beveiligde filmverhuur mogelijk maakt. Maar allicht is ze ook geschikt voor andere infostromen. Op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas stelt Intel zijn tweede generatie 'Core' processoren voor, in casu de Core 2011 processoren op basis van het Sandy Bridge concept. Dat voorziet naast een reeks verwerkingskernen met gedeelde L3 cache ook in een krachtiger ingebouwde grafische processor, een geheugencontroller en hardware voor een reeks diensten, inclusief beveiligde informatiestromen. Op basis hiervan gaat Intel in de VS de Intel Insider dienst aanbieden, in samenwerking met de filmstudio's (Warner Bros. zou al een akkoord hebben getekend). Wie over een Core 2011-gesteunde machine beschikt, zal de nieuwste films in 1080p definitie al thuis kunnen bekijken nog terwijl de film in de cinema's speelt. Met behulp van Intels WiDi 2.0 (Wireless Distribution) zal die film dat ook op FullHD televisies worden afgebeeld. In een blog stelt Intel uitdrukkelijk dat "Intel Insider geen DRM [Digital Rights Management] technologie is." Het is een dienst, "vergelijkbaar met een gepantserde truck die de film van het internet naar je beeldscherm brengt. Het beveiligt de data tegen piraten maar laat toch toe te genieten van je legaal aangeschafte film in de best mogelijke kwalititeit." En niet alleen films? De laatste paragraaf van de blog opent in ieder geval nieuwe vista's, met een opmerking als: "Maar waarom het slechts bij films houden? Zou deze technologie een veelheid aan diensten naar de pc kunnen brengen?" Overduidelijk kan daarbij worden gedacht aan beveiligde datastromen met beursgegevens, bedrijfsinterne data, nieuwsdiensten en ga maar door. Wel blijven nog enkele heikele vragen open. Hoe 'kraakbaar' is deze dienst? Intel stelt dat deze dienst op hardwarebeveiliging steunt, maar een andere beveliging - High Bandwidth Digital Content Protection, een bescherming van de Bluray stroom tussen een PC of speler en het TV scherm - werd wel al gekraakt.Bovendien zal de aangekondigde filmdienst in de VS scherp op de korrel worden genomen door de uitbaters van cinema's, aangezien de aangeboden films dan nog in de filmzalen spelen. En die uitbaters hebben in het verleden al films die te vroeg werden aangeboden uit hun zalen geweerd. Interessante tijden dus...