Tijdens een 'virtuele' persconferentie introduceerde Intel zijn nieuwe generatie Centrino2 processoren voor notebooks.

De oorspronkelijke Intel Centrino-processoren - met ingebouwde WiFi ondersteuning - werden geïntroduceerd in 2003, in een wereld waar notebooks goed waren voor zo'n 25 procent van de 151 miljoen verkochte pc's die dat jaar wereldwijd werden verkocht.

In 2008 is dat percentage volgens Roger Benson, managing director Intel Northern Europe, al gestegen tot 48 procent, maar in de Benelux en Noord Europa zelfs al tot "meer dan 60 procent". En over een paar jaar zal dat laatste cijfer wereldwijd gelden. De nieuwe Centrino2 moet tegemoet komen aan de nieuwe noden van de notebooks.

De Centrino2 processoren - voorheen gekend onder de codenaam 'Montevina' - zijn uitgevoerd in een 45 nm technologie en werden volgens Benson geoptimaliseerd met het oog op betere performantie, krachtiger grafische mogelijkheden en een langer gebruik op een batterijlading. Dat omschrijft hij bondig met de doelstelling dat gebruikers "een volledige Blu Ray (hoge resolutie) film moeten kunnen uitkijken, zonder storingen in het beeld, vooraleer de batterij het begeeft." Of nog, "de kijker moet zonder popcorn vallen, vooraleer zijn batterij uitvalt."

De Centrino2 biedt overigens de mogelijkheid om al dan niet automatisch te schakelen tussen een geintegreerde of een afzonderlijke grafische chipset, op basis van de aangewende stroomvoorziening (batterij of stroomnet).

Voor zakelijke gebruikers wordt ook een performantieverbetering voor Office-type toepassingen geclaimd, maar wordt ook in het bijzonder gewezen op de verbeterde beheermogelijkheden van een Centrino2-gesteund systeem (dank zij AMT 4), ook van op afstand en als het systeem 'slaapt' (met onder meer ondersteuning voor nieuwe beheerstandaarden als WS-Man en Dash 1.0). Gekoppeld aan een zuiniger verbruik van de Centrino2 moet dit helpen het stroomverbruik in bedrijven omlaag te brengen. Intel stelt overigens dat Centrino2 gesteunde systemen en desktop pc's vanaf een zelfde console zullen kunnen worden beheerd.

Inzake netwerken ondersteunt de Centrino2 de 802.11n draadloze hogesnelheidsnetwerken en komt er later ook optionele ondersteuning voor WiMax.

De Centrino2 duo core processorfamilie is uitgevoerd in een 45 nm technologie, heeft een 1066MHz frontend bus, kan DDR3 geheugen ondersteunen en bevat tot 6MB aan level 2 cache geheugen. Met deze processoren mikt Intel op het systeemsegment voor mobiele destopequivalenten waarop digitale inhoud zowel wordt gegenereerd als geconsumeerd. Die systemen situeren zich tussen de Atom-gesteunde mobiele systemen - secundaire systemen voor de consumptie van digitale inhoud - en Core 2 gesteunde systemen (voor 'extreme gaming' ervaringen).

Tijdens de voorstelling werd ook al verwezen naar toestellen op basis van de nieuwe processoren door bedrijven als HP, Lenovo, Dell, Asus et alia, maar ook door Belgische bedrijven als Celem en Pointer Systems.

Tijdens een 'virtuele' persconferentie introduceerde Intel zijn nieuwe generatie Centrino2 processoren voor notebooks. De oorspronkelijke Intel Centrino-processoren - met ingebouwde WiFi ondersteuning - werden geïntroduceerd in 2003, in een wereld waar notebooks goed waren voor zo'n 25 procent van de 151 miljoen verkochte pc's die dat jaar wereldwijd werden verkocht. In 2008 is dat percentage volgens Roger Benson, managing director Intel Northern Europe, al gestegen tot 48 procent, maar in de Benelux en Noord Europa zelfs al tot "meer dan 60 procent". En over een paar jaar zal dat laatste cijfer wereldwijd gelden. De nieuwe Centrino2 moet tegemoet komen aan de nieuwe noden van de notebooks. De Centrino2 processoren - voorheen gekend onder de codenaam 'Montevina' - zijn uitgevoerd in een 45 nm technologie en werden volgens Benson geoptimaliseerd met het oog op betere performantie, krachtiger grafische mogelijkheden en een langer gebruik op een batterijlading. Dat omschrijft hij bondig met de doelstelling dat gebruikers "een volledige Blu Ray (hoge resolutie) film moeten kunnen uitkijken, zonder storingen in het beeld, vooraleer de batterij het begeeft." Of nog, "de kijker moet zonder popcorn vallen, vooraleer zijn batterij uitvalt." De Centrino2 biedt overigens de mogelijkheid om al dan niet automatisch te schakelen tussen een geintegreerde of een afzonderlijke grafische chipset, op basis van de aangewende stroomvoorziening (batterij of stroomnet). Voor zakelijke gebruikers wordt ook een performantieverbetering voor Office-type toepassingen geclaimd, maar wordt ook in het bijzonder gewezen op de verbeterde beheermogelijkheden van een Centrino2-gesteund systeem (dank zij AMT 4), ook van op afstand en als het systeem 'slaapt' (met onder meer ondersteuning voor nieuwe beheerstandaarden als WS-Man en Dash 1.0). Gekoppeld aan een zuiniger verbruik van de Centrino2 moet dit helpen het stroomverbruik in bedrijven omlaag te brengen. Intel stelt overigens dat Centrino2 gesteunde systemen en desktop pc's vanaf een zelfde console zullen kunnen worden beheerd. Inzake netwerken ondersteunt de Centrino2 de 802.11n draadloze hogesnelheidsnetwerken en komt er later ook optionele ondersteuning voor WiMax. De Centrino2 duo core processorfamilie is uitgevoerd in een 45 nm technologie, heeft een 1066MHz frontend bus, kan DDR3 geheugen ondersteunen en bevat tot 6MB aan level 2 cache geheugen. Met deze processoren mikt Intel op het systeemsegment voor mobiele destopequivalenten waarop digitale inhoud zowel wordt gegenereerd als geconsumeerd. Die systemen situeren zich tussen de Atom-gesteunde mobiele systemen - secundaire systemen voor de consumptie van digitale inhoud - en Core 2 gesteunde systemen (voor 'extreme gaming' ervaringen). Tijdens de voorstelling werd ook al verwezen naar toestellen op basis van de nieuwe processoren door bedrijven als HP, Lenovo, Dell, Asus et alia, maar ook door Belgische bedrijven als Celem en Pointer Systems.