Intel investeert in Chinese chipbouwers

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Intel gaat 1,2 miljard euro investeren in twee Chinese chipproducenten. Het Amerikaanse bedrijf hoopt hiermee zijn achterstand goed te kunnen maken op Qualcomm.

De Amerikaanse chipbouwer Intel wil een aandeel van 20 procent nemen in twee Chinese chipbakkers die banden hebben met de Chinese overheid. Het bedrijf legt anderhalf miljard dollar op tafel (1,2 miljard euro).

De bedoeling mag duidelijk zijn: Intel wil zijn achterstand goedmaken op rivaal Qualcomm, die de chipindustrie voor smartphones en andere draagbare toestellen sinds jaar en dag domineert.

De twee bedrijven waar het om gaat zijn Spreadtrum Communications (dat onder meer chips maakt voor Samsung en voor HTC) en RDA Microelectronics. De investering zou lopen via de aan de overheid gelieerde durfkapitalist Tsinghua Unigroup. Tsinghua is de eigenaar van beide chipproducenten.

Intel heeft het moeilijk om voet aan de grond te krijgen in de smartphone- en de tablet markten. Maar door deze demarche zou de Amerikaanse semiconductorspecialist alvast een belangrijkere speler worden in de Chinese mobiele chipmarkt. Dat is niet onbelangrijk, want iedereen verwacht dat China weldra het epicentrum van de wereldwijde smartphone-industrie zal worden.

Andersom lijkt ook de Chinese overheid gewonnen voor de deal. De ondersteuning van Intel kan Spreadtrum Communications en RDA Microelectronics immers een aanzienlijke boost in geloofwaardigheid geven. Peking beschouwt de chipindustrie ook als strategisch erg belangrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content