Intel heeft zijn nieuwe Haswell-chips op de markt gegooid. De nieuwe processors beloven een langere batterijduur en krachtigere grafische prestaties.

Dat de chipfabrikant nu met zijn nieuwste topproduct komt is geen verrassing. Op 4 juni start de Computex-beurs in Taipei. Dat wil zeggen dat er deze week flink wat toestelmakers nieuwe toestellen zullen voorstellen en die draaien in veel gevallen op Haswell.

Wat mogen we verwachten van Haswell? In hoofdzaak twee bewegingen: Minder stroomverbruik, wat moet leiden tot een langere batterijduur. Daarmee trekt Intel de kaart van de mobiele toestellen, iets waar het in het verleden minder sterk stond. Intel staat bekend voor sterke prestaties, maar net daarom ook omwille van een stroomvreter.

Een ander focuspunt is de geïntegreerde grafische processor. Hier pakt het bedrijf uit met drie onderverdelingen. GT1 heeft zes grafische kernen, GT2 heeft er twintig en GT3 heeft maar liefst veertig grafische kernen. Ter vergelijking: voorganger Ivy Bridge had afhankelijk van het model 6 tot 16 GPU's aan boord. Dat betekent dat veel pc's geen nood zullen hebben aan een aparte grafische kaart.

Intel hanteert een proces waarbij het ene jaar de snelheid wordt opgedreven en het andere jaar het productieproces verkleind. Dit jaar gaat het om de snelheid waardoor Haswell verderbouwt op het 22 nm proces van Ivy Bridge. Al ligt de prestatie-focus dit keer vooral op het grafische en de autonomie.

Intel heeft zijn nieuwe Haswell-chips op de markt gegooid. De nieuwe processors beloven een langere batterijduur en krachtigere grafische prestaties. Dat de chipfabrikant nu met zijn nieuwste topproduct komt is geen verrassing. Op 4 juni start de Computex-beurs in Taipei. Dat wil zeggen dat er deze week flink wat toestelmakers nieuwe toestellen zullen voorstellen en die draaien in veel gevallen op Haswell. Wat mogen we verwachten van Haswell? In hoofdzaak twee bewegingen: Minder stroomverbruik, wat moet leiden tot een langere batterijduur. Daarmee trekt Intel de kaart van de mobiele toestellen, iets waar het in het verleden minder sterk stond. Intel staat bekend voor sterke prestaties, maar net daarom ook omwille van een stroomvreter. Een ander focuspunt is de geïntegreerde grafische processor. Hier pakt het bedrijf uit met drie onderverdelingen. GT1 heeft zes grafische kernen, GT2 heeft er twintig en GT3 heeft maar liefst veertig grafische kernen. Ter vergelijking: voorganger Ivy Bridge had afhankelijk van het model 6 tot 16 GPU's aan boord. Dat betekent dat veel pc's geen nood zullen hebben aan een aparte grafische kaart. Intel hanteert een proces waarbij het ene jaar de snelheid wordt opgedreven en het andere jaar het productieproces verkleind. Dit jaar gaat het om de snelheid waardoor Haswell verderbouwt op het 22 nm proces van Ivy Bridge. Al ligt de prestatie-focus dit keer vooral op het grafische en de autonomie.