In deze wereld waar tablets en smartphones het hoge woord voeren, is het voor een processor vaak belangrijker stroomzuinig te zijn dan snel en krachtig. Het succes van de ARM-architectuur in toestellen van Apple, Samsung et alia is daarvan het beste bewijs. Zozeer zelfs dat processorspecialist Intel op zijn best als een 'also ran' op dat gebied werd beschouwd. Met de nieuwe Silvermont architectuur wil Intel uitdrukkelijk dat idee de wereld uithelpen..

Multicore, 22nm

De nieuwe Silvermont architectuur biedt tegelijk meer vermogen (tot 3 x meer) en een beter energiebeheer (tot 5 X stroomzuiniger) en werd uitgevoerd in Intels 22nm technologie (met gebruik van de bijhorende transistortechnologie). Voortaan zal de Atom-familie ook Intels 'tick-tock' ontwikkelingsschema volgen (met om het andere jaar een nieuwe architectuur en een nieuw productieproces, in een ritme dat één jaar verschoven is ten opzichte van de Core en Xeon processoren). Zo kan volgend jaar al de Altmont architectuur op basis van een 14nm technologie worden verwacht. Op die wijze wil Intel de ontwikkelingen van de andere processoren in de mobiele markten bijbenen.

Intel maakt zich sterk dat met de Silvermot architectuur alle mogelijke systemen - van infotainment systemen (in auto's etc), settop boxen, smartphones, tablets tot microservers - optimaal en evenwichtig kunnen worden ontwikkeld, efficiënter en krachtiger dan ARM-gesteunde systemen. De vooruitgang werd dan ook niet alleen in stroombeheer en het aantal kernen geboekt, maar ook in betere geheugen- en cachetoegang, betere security, een meer efficiënte uitvoering van instructies en dies meer.

Tijdens de introductie werd dan ook naast de 'klassieke' stroomzuinige werelden als smartphones en tablets, ook uitdrukkelijk verwezen naar de mogelijkheden van deze architectuur voor 'microservers' in datacenters. Immers, stroomzuinige ARM-gesteunde servers begonnen ook in het datacenter-hartland van Intel hun opwachting te maken. De Silvermont architectuur zal dan ook in verschillende incarnaties voor verschillende types systemen beschikbaar komen: Avaton (microservers), Gangeley (settop boxen), Baytrail (tablets & detachables), Merrifield (smartphones) en een uitvoering voor infotainment systemen. Intel benadrukt dat het zijn productiesystemen even efficiënt kan aanwenden voor de nieuwe Silvermont chips als voor de huidige chips.

Wanneer precies de eerste toestellen op basis van de Silvermont architectuur zullen beschikbaar komen, werd niet aangekondigd. De eerste ontwikkelingstoestellen zijn wel al beschikbaar en er wordt gesproken met zowel OEM's als softwarebouwers. In de de ict-wereld wordt er van uitgegaan dat de eerste toestellen pas veel later dit jaar hun opwachting op de markt zullen maken.

In deze wereld waar tablets en smartphones het hoge woord voeren, is het voor een processor vaak belangrijker stroomzuinig te zijn dan snel en krachtig. Het succes van de ARM-architectuur in toestellen van Apple, Samsung et alia is daarvan het beste bewijs. Zozeer zelfs dat processorspecialist Intel op zijn best als een 'also ran' op dat gebied werd beschouwd. Met de nieuwe Silvermont architectuur wil Intel uitdrukkelijk dat idee de wereld uithelpen..Multicore, 22nmDe nieuwe Silvermont architectuur biedt tegelijk meer vermogen (tot 3 x meer) en een beter energiebeheer (tot 5 X stroomzuiniger) en werd uitgevoerd in Intels 22nm technologie (met gebruik van de bijhorende transistortechnologie). Voortaan zal de Atom-familie ook Intels 'tick-tock' ontwikkelingsschema volgen (met om het andere jaar een nieuwe architectuur en een nieuw productieproces, in een ritme dat één jaar verschoven is ten opzichte van de Core en Xeon processoren). Zo kan volgend jaar al de Altmont architectuur op basis van een 14nm technologie worden verwacht. Op die wijze wil Intel de ontwikkelingen van de andere processoren in de mobiele markten bijbenen.Intel maakt zich sterk dat met de Silvermot architectuur alle mogelijke systemen - van infotainment systemen (in auto's etc), settop boxen, smartphones, tablets tot microservers - optimaal en evenwichtig kunnen worden ontwikkeld, efficiënter en krachtiger dan ARM-gesteunde systemen. De vooruitgang werd dan ook niet alleen in stroombeheer en het aantal kernen geboekt, maar ook in betere geheugen- en cachetoegang, betere security, een meer efficiënte uitvoering van instructies en dies meer.Tijdens de introductie werd dan ook naast de 'klassieke' stroomzuinige werelden als smartphones en tablets, ook uitdrukkelijk verwezen naar de mogelijkheden van deze architectuur voor 'microservers' in datacenters. Immers, stroomzuinige ARM-gesteunde servers begonnen ook in het datacenter-hartland van Intel hun opwachting te maken. De Silvermont architectuur zal dan ook in verschillende incarnaties voor verschillende types systemen beschikbaar komen: Avaton (microservers), Gangeley (settop boxen), Baytrail (tablets & detachables), Merrifield (smartphones) en een uitvoering voor infotainment systemen. Intel benadrukt dat het zijn productiesystemen even efficiënt kan aanwenden voor de nieuwe Silvermont chips als voor de huidige chips.Wanneer precies de eerste toestellen op basis van de Silvermont architectuur zullen beschikbaar komen, werd niet aangekondigd. De eerste ontwikkelingstoestellen zijn wel al beschikbaar en er wordt gesproken met zowel OEM's als softwarebouwers. In de de ict-wereld wordt er van uitgegaan dat de eerste toestellen pas veel later dit jaar hun opwachting op de markt zullen maken.