Intel toont ultradunne producten

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Brian Krzanich, de nieuwe ceo van Intel, heeft op het Intel Developer Forum in San Francisco onder meer een 22nm LTE-smartphone en 14nm-processors voorgesteld

De timing was toch wat ongelukkig. Op het moment dat de halve wereld uitkijkt naar de productaankondigingen van Apple, hield de nog steeds nieuwe ceo van Intel de openingskeynote van het Intel Developer Forum: de conferentie voor ontwikkelaars die al voor de 16de keer georganiseerd werd. Maar het contrast tussen de r&d-inspanningen van Intel en de marketing-aanpak van Apple kon nauwelijks groter zijn.

Ceo Brian Krzanich en president Renee James schetsten een toekomstbeeld waarin computing alsmaar mobieler wordt. In die wereld is elk apparaat en elk object van een chip voorzien: het ‘internet of things’ waar ook menig andere fabrikanten de mond van vol hebben. “Maar het zijn alle segmenten die op dit ogenblik een ingrijpende verandering ondergaan”, zei Krzanich: “van het datacenter tot de wearables. In de afgelopen 30 jaar is er nog nooit zoveel verandering en innovatie geweest als nu. In elk van die segmenten willen we een leidende rol spelen.” Intel blijft daarbij de kaart van innovatie trekken en hoopt zo te kunnen kapitaliseren op de evolutie dat it-transities alsmaar sneller verlopen.

22nm LTE-smartphone

En zo passeerden een hele reeks ‘doorbraken’ de revue. Om te beginnen Intels eerste 22nm System-on-a-Chip (SoC) voor mobiele apparatuur die luistert naar de naam ‘Bay Trail’ – met inbegrip van LTE overigens: iets wat Intel te lang genegeerd had. Bay Trail is gebaseerd op de nieuwe energiezuinige en zeer snelle Silvermont-microarchitectuur, die aan de basis van een reeks innovatieve Android- en Windows-ontwerpen zal staan, in het bijzonder tablets en zogenaamde 2-in-1’s. “Tegen het einde van het jaar zullen er 60 ‘2-in1’s’ beschikbaar zijn van verschillende fabrikanten. Het gaat om toestellen de een volwaardige pc én een volwaardige tablet zijn: geen tussenoplossingen”, zei Krzanich. Nog voor de kerstperiode verwacht Intel ook tablets in de winkel met een prijskaartje van minder dan 100 dollar.

14nm-platform en ‘the internet of things’

De Intel-ceo toonde verder ook een 14nm Broadwell-laptop van HP – de opvolger van Haswell. Dit platform gaat tegen het eind van dit jaar in productie en belooft hogere snelheden en minder energieverbruik voor 2-in-1’s zonder dat er nog een ventilator ingebouwd is. “De pc is zichzelf aan het heruitvinden en wij spelen daar op in”, zei Krzanich.

Een andere opgemerkte aankondiging, is die van de Quark-processorfamilie: de meest compacte en energiezuinige productreeks tot nu toe, die gemaakt is met het oog op ‘the internet of things’: het connecteren van objecten en wearable apparatuur. De eerste ‘reference designs’ waarmee partners aan de slag kunnen, komen er nog dit jaar aan. Quark is volgens Intel tot 1/5de compacter dan de vorige Atom-reeks en verbruikt nog maar een tiende van de stroom vergeleken met de vorige generatie. Krzanich toverde ook een referentiedesign van een wearable device tevoorschijn. Ook hier kijkt het bedrijf nadrukkelijk naar partners.

Datacenters

Niet helemaal onverwachts lanceert Intel ook een vernieuwd Xeon-gamma. Er komen nieuwe processors voor datacenters, aanvullend op de portfolio met datacenterproducten en -technologieën die vorige week al aangekondigd werden. “Het moge duidelijk zijn dat we verder in het datacenter gaan blijven investeren en een blijvende rol in de verdere transformatie spelen”, zei de ceo.

Aandacht voor healthcare

Waarna Intel-president Renee James op het podium mocht. In haar toespraak ging James in op smart cities en op maat gemaakte gezondheidszorg als voorbeelden van potentiële toepassingen die computertheorieën omzetten in een realiteit die het leven verandert. Met opmerkelijk veel aandacht voor healthcare trouwens. James verwees onder meer naar evoluties in het mappen en doorzoeken van het menselijk genoom, én het door technologie vroegtijdig detecteren en genezen van kanker. Over menselijk genoom gesproken: dat wordt nog een hele ‘big data challenge’. Het menselijk genoom van één iemand, komt volgens Intel namelijk overeen met 1 petabyte aan data.

James ging ook kort in op een prototype van MC10: een ‘silicon based patch’, zeg maar een ‘plakker’ met ingebouwde chip die je op je huid plakt om aan health-monitoring te doen. “Zo’n patch kan een hele tafel medische uitrusting in een ziekenhuis verwachten. Dit is wat wij met innovatie bedoelen. Dit zijn oplossingen die de wereld verbeteren”, zei James. “Het is wat we al 45 jaar doen, en ook in de toekomst nog zullen blijven doen”, besloot de dame haar uiteenzetting. Maar niet zonder één keer naar Moore’s Law te verwijzen. “Ik kan je verzekeren en ik hoop dat je het zelf ziet: Moore’s Law is still alive.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content