Intel praat met IMEC en het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) over samenwerking in computertechnologie voor extreem hoge prestaties. Dat bevestigde Intel eind januari in het Europese parlement bij de lancering van Intel Labs Europe.

De gesprekken passen bij de plannen van Intel om in 2009 in de EU nog eens drie Exascale Computing Research and Development Centers te openen om de volgende generatie supercomputers mee te ontwikkelen. De twee snelste supercomputers van het moment draaien op processors van IBM en AMD, Intels voornaamste concurrenten.

IMEC wil zich niet uitspreken over de onderhandelingen met Intel, maar algemeen directeur Gilbert Declerck verwacht dit jaar nog wel drie belangrijke buitenlandse investeringen aan te trekken naar Vlaanderen.

Vorige week keurde de Herculesstichting een budget van 2 miljoen euro goed voor de Vlaamse supercomputer. Die zal worden beheerd door het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC), een consortium van de vijf Nederlandstalige universitaire associaties. Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Patricia Ceysens (Open Vld) brengt voor de supercomputer nog eens 5 tot 6 miljoen euro in vanuit het FinancieringsFonds voor schuldafbouw en Eenmalige InvesteringsUitgaven (FFEU).

"We willen een machine die in de top 500 van supercomputers staat", zegt voorzitter Bart De Moor van de Herculesstichting. Mogelijk zal de supercomputer alternerend in Gent en Leuven komen omdat het VSC elke twee jaar een nieuwe machine nodig heeft om in de top 500 te blijven. "Internationale experts ramen de recurrente kosten op 10 miljoen euro per jaar", zegt De Moor. Coördinator Kurt Lust van het VSC hoopt dat de Vlaamse regering de investering nog in februari of maart goedkeurt. Daarna komt er een openbare aanbesteding.

Bron: Trends

Intel praat met IMEC en het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) over samenwerking in computertechnologie voor extreem hoge prestaties. Dat bevestigde Intel eind januari in het Europese parlement bij de lancering van Intel Labs Europe. De gesprekken passen bij de plannen van Intel om in 2009 in de EU nog eens drie Exascale Computing Research and Development Centers te openen om de volgende generatie supercomputers mee te ontwikkelen. De twee snelste supercomputers van het moment draaien op processors van IBM en AMD, Intels voornaamste concurrenten. IMEC wil zich niet uitspreken over de onderhandelingen met Intel, maar algemeen directeur Gilbert Declerck verwacht dit jaar nog wel drie belangrijke buitenlandse investeringen aan te trekken naar Vlaanderen. Vorige week keurde de Herculesstichting een budget van 2 miljoen euro goed voor de Vlaamse supercomputer. Die zal worden beheerd door het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC), een consortium van de vijf Nederlandstalige universitaire associaties. Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Patricia Ceysens (Open Vld) brengt voor de supercomputer nog eens 5 tot 6 miljoen euro in vanuit het FinancieringsFonds voor schuldafbouw en Eenmalige InvesteringsUitgaven (FFEU). "We willen een machine die in de top 500 van supercomputers staat", zegt voorzitter Bart De Moor van de Herculesstichting. Mogelijk zal de supercomputer alternerend in Gent en Leuven komen omdat het VSC elke twee jaar een nieuwe machine nodig heeft om in de top 500 te blijven. "Internationale experts ramen de recurrente kosten op 10 miljoen euro per jaar", zegt De Moor. Coördinator Kurt Lust van het VSC hoopt dat de Vlaamse regering de investering nog in februari of maart goedkeurt. Daarna komt er een openbare aanbesteding. Bron: Trends