Intel grijpt het Mobile World Congress aan om zijn 5G-plannen uit de doeken te doen, en om overeenkomsten aan te kondigen met de belangrijkste spelers uit de netwerksector. Het bedrijf toont ook nieuwe modems en SoCs die speciaal ontworpen zijn voor commerciële 5G-applicaties in geconnecteerde wagens, wearables en slimme gebouwen.

"Nu we miljarden geconnecteerde apparaten, diensten en cloudtoepassingen over het netwerk laten lopen, moeten we dat netwerk herdenken", vertelde vp en general manager Aicha Evans van Intel's communications and devices group. "Het moet niet alleen sneller, maar ook slimmer en efficiënter worden."

Volgens Evans is Intel de perfecte partij om dit te doen, omdat het bedrijf voet aan de grond heeft in tal van sectoren, en omdat het intelligentie kan voorzien van in het datacenter tot in de geconnecteerde apparaatjes.

Toch beseft Intel ook dat het niet alles alleen zal kunnen bolwerken. Daarom kondigde het bedrijf een hele hoop samenwerkingsverbanden aan met grote spelers uit de netwerksector, zoals Huawei, Nokia en Verizon. De bedoeling is om zo snel mogelijk met concrete 5G-technologieën te kunnen komen. Intel ceo Brian Krzanich houdt daarbij 2018 voor ogen.

Andere bedrijven die betrokken zijn bij de grote 5G-push van Intel zijn AT&T, China Mobile, Deutsche Telekom, NTT Docomo, Telefónica, Vodafone, ZTE, Ericsson, Korea Telecom en SK Telecom.

Uiteraard blijven er nog heel wat vragen. Zo is er nog geen 5G-standaard, en het zou nog even kunnen duren eer die er komt. Intel werkt wel samen met de IEEE en 3GPP 'standard bodies', dus als er vooruitgang gemaakt wordt op dat vlak, wordt het bedrijf er wel van meet af aan bij betrokken.

Bij de race naar 4G heeft Intel op het verkeerde paard gewed (Wimax anyone?), en het bedrijf wil die fout geen tweede keer meer maken.

Automotive

Onder de oplossingen waar Intel mee kwam aanzetten op het Mobile World Congress producten zoals het Atom x3M 7272 platform, dat ontwikkeld werd voor automotive-toepassingen en krachtig genoeg zou zijn voor geavanceerde beveiligingsfuncties zoals firewalls en packet inspectie.

Aan de andere kant van het spectrum stelde Intel de XMM 7115 modem voor, die speciaal werd ontwikkeld voor de eerste golf apparaten en toepassingen op basis van Narrowband IOT (NB-IOT).

Intel kondigde ook de XMM 7480 'next generation' modem aan voor smartphone-, tablet- en pc-LTE-connectiviteit. Deze modem ondersteunt meer dan 33 LTE-banden en zou tot 15 procent zuiniger dan zijn voorganger, de XMM 7360.

Intel grijpt het Mobile World Congress aan om zijn 5G-plannen uit de doeken te doen, en om overeenkomsten aan te kondigen met de belangrijkste spelers uit de netwerksector. Het bedrijf toont ook nieuwe modems en SoCs die speciaal ontworpen zijn voor commerciële 5G-applicaties in geconnecteerde wagens, wearables en slimme gebouwen. "Nu we miljarden geconnecteerde apparaten, diensten en cloudtoepassingen over het netwerk laten lopen, moeten we dat netwerk herdenken", vertelde vp en general manager Aicha Evans van Intel's communications and devices group. "Het moet niet alleen sneller, maar ook slimmer en efficiënter worden." Volgens Evans is Intel de perfecte partij om dit te doen, omdat het bedrijf voet aan de grond heeft in tal van sectoren, en omdat het intelligentie kan voorzien van in het datacenter tot in de geconnecteerde apparaatjes.Toch beseft Intel ook dat het niet alles alleen zal kunnen bolwerken. Daarom kondigde het bedrijf een hele hoop samenwerkingsverbanden aan met grote spelers uit de netwerksector, zoals Huawei, Nokia en Verizon. De bedoeling is om zo snel mogelijk met concrete 5G-technologieën te kunnen komen. Intel ceo Brian Krzanich houdt daarbij 2018 voor ogen. Andere bedrijven die betrokken zijn bij de grote 5G-push van Intel zijn AT&T, China Mobile, Deutsche Telekom, NTT Docomo, Telefónica, Vodafone, ZTE, Ericsson, Korea Telecom en SK Telecom.Uiteraard blijven er nog heel wat vragen. Zo is er nog geen 5G-standaard, en het zou nog even kunnen duren eer die er komt. Intel werkt wel samen met de IEEE en 3GPP 'standard bodies', dus als er vooruitgang gemaakt wordt op dat vlak, wordt het bedrijf er wel van meet af aan bij betrokken. Bij de race naar 4G heeft Intel op het verkeerde paard gewed (Wimax anyone?), en het bedrijf wil die fout geen tweede keer meer maken. AutomotiveOnder de oplossingen waar Intel mee kwam aanzetten op het Mobile World Congress producten zoals het Atom x3M 7272 platform, dat ontwikkeld werd voor automotive-toepassingen en krachtig genoeg zou zijn voor geavanceerde beveiligingsfuncties zoals firewalls en packet inspectie.Aan de andere kant van het spectrum stelde Intel de XMM 7115 modem voor, die speciaal werd ontwikkeld voor de eerste golf apparaten en toepassingen op basis van Narrowband IOT (NB-IOT).Intel kondigde ook de XMM 7480 'next generation' modem aan voor smartphone-, tablet- en pc-LTE-connectiviteit. Deze modem ondersteunt meer dan 33 LTE-banden en zou tot 15 procent zuiniger dan zijn voorganger, de XMM 7360.