Bel je in ons land veel met je gsm, dan betaal je het op zes na hoogste bedrag van de onderzochte landen. Dat blijkt uit een studie van de Oeso. Voor beperkt gebruik doet België het wel vrij goed.

De internationale economische organisatie Oeso vergeleek de prijzen van gsm-gebruik (los van speciale tariefplannen) in 30 landen. Voor gemiddeld gebruik (780 minuten telefoneren, 600 sms'jes en 8 mms'jes) varieerden de prijzen tussen de landen van 11 tot 53 dollar per maand. Die gemiddelde gebruiker kan best in Nederland, Finland of Zweden wonen, volgens de Oeso. De VS, Spanje, Tsjechië zijn het duurst.

Voor beperkt gebruik (360 minuten per jaar telefoneren, 396 sms'jes, 8 mms'jes) ben je het goedkoopst af in Denemarken, Finland en Zweden. Ook hier zijn de VS, Spanje en Tsjechië het duurst. België zit hier in de gezonde middenmoot met 146,92 dollar per jaar.

Minder goed nieuws is er voor de intensieve gsm-gebruiker in ons land. Die betaalt per jaar zo'n 629,17 dollar voor 1680 minuten telefoneren, 660 sms'jes en 12 mms'jes. Dat is het op zes na duurste tarief, na Spanje, Slovakije, Tsjechië, Mexico, Griekenland en de VS. Het goedkoopst is de drukke beller af in Denemarken, Nederland en Zweden.

Toch blijkt ook uit de studie dat de prijzen voor mobiele telefonie tussen 2006 en 2008 gemiddeld met 21 procent zakten voor beperkte gebruikers, met 28 procent voor gemiddelde gebruikers en met 32 procent voor intensieve gebruikers. Gsm-gebruik is nu goed voor gemiddeld 41 procent van de omzet van de telecombedrijven.

Bel je in ons land veel met je gsm, dan betaal je het op zes na hoogste bedrag van de onderzochte landen. Dat blijkt uit een studie van de Oeso. Voor beperkt gebruik doet België het wel vrij goed. De internationale economische organisatie Oeso vergeleek de prijzen van gsm-gebruik (los van speciale tariefplannen) in 30 landen. Voor gemiddeld gebruik (780 minuten telefoneren, 600 sms'jes en 8 mms'jes) varieerden de prijzen tussen de landen van 11 tot 53 dollar per maand. Die gemiddelde gebruiker kan best in Nederland, Finland of Zweden wonen, volgens de Oeso. De VS, Spanje, Tsjechië zijn het duurst. Voor beperkt gebruik (360 minuten per jaar telefoneren, 396 sms'jes, 8 mms'jes) ben je het goedkoopst af in Denemarken, Finland en Zweden. Ook hier zijn de VS, Spanje en Tsjechië het duurst. België zit hier in de gezonde middenmoot met 146,92 dollar per jaar. Minder goed nieuws is er voor de intensieve gsm-gebruiker in ons land. Die betaalt per jaar zo'n 629,17 dollar voor 1680 minuten telefoneren, 660 sms'jes en 12 mms'jes. Dat is het op zes na duurste tarief, na Spanje, Slovakije, Tsjechië, Mexico, Griekenland en de VS. Het goedkoopst is de drukke beller af in Denemarken, Nederland en Zweden. Toch blijkt ook uit de studie dat de prijzen voor mobiele telefonie tussen 2006 en 2008 gemiddeld met 21 procent zakten voor beperkte gebruikers, met 28 procent voor gemiddelde gebruikers en met 32 procent voor intensieve gebruikers. Gsm-gebruik is nu goed voor gemiddeld 41 procent van de omzet van de telecombedrijven.