De Europese Commissie heeft een onafhankelijke interim-inspecteur aangesteld die in Washington toezicht zal houden op de gegevens die aan de Verenigde Staten worden overgemaakt in kader van het nieuwe Swift-akkoord.

Swift is een internationale betaaloperator met databanken in het Belgische Terhulpen. De VS krijgt al verschillende jaren inzage in die gegevens, maar het afsluiten van een nieuwe overeenkomst verliep dit voorjaar niet van een leien dakje. Zo kelderde het Europees parlement in februari een eerste versie van het akkoord, waarop Washington en Brussel in juli bijkomende waarborgen inbouwden.

Eén van die waarborgen is de aanstelling van een Europeaan in de groep onafhankelijke inspecteurs die in de VS toezien op het correct gebruik van de overgemaakte gegevens. Hij zal er vooral op moeten toezien dat de onderzoeksverrichtingen zich effectief beperken tot de strijd tegen het terrorisme.

"De inspecteur staat in voor de monitoring van de uitgewisselde informatie over financiële betalingen en gerelateerde informatie, die noodzakelijk is voor preventie, onderzoek, opsporing of vervolging van terrorisme en de financiering van terrorisme", verduidelijkt bevoegd eurocommissaris Cecilia Malmström.

Voorlopig gaat het wel slechts om een interim-inspecteur. Het nieuwe Swift-akkoord is immers sinds 1 augustus van kracht, maar een permanente aanstelling vraagt wat meer tijd.

Binnen de twaalf maanden moet trouwens ook een Europese tegenhanger voor het Amerikaanse "Terrorism Finance Tracking Programme" op poten staan, zodat de overdracht van grote brokken gegevens niet langer nodig is.

Bron: Belga

De Europese Commissie heeft een onafhankelijke interim-inspecteur aangesteld die in Washington toezicht zal houden op de gegevens die aan de Verenigde Staten worden overgemaakt in kader van het nieuwe Swift-akkoord. Swift is een internationale betaaloperator met databanken in het Belgische Terhulpen. De VS krijgt al verschillende jaren inzage in die gegevens, maar het afsluiten van een nieuwe overeenkomst verliep dit voorjaar niet van een leien dakje. Zo kelderde het Europees parlement in februari een eerste versie van het akkoord, waarop Washington en Brussel in juli bijkomende waarborgen inbouwden. Eén van die waarborgen is de aanstelling van een Europeaan in de groep onafhankelijke inspecteurs die in de VS toezien op het correct gebruik van de overgemaakte gegevens. Hij zal er vooral op moeten toezien dat de onderzoeksverrichtingen zich effectief beperken tot de strijd tegen het terrorisme. "De inspecteur staat in voor de monitoring van de uitgewisselde informatie over financiële betalingen en gerelateerde informatie, die noodzakelijk is voor preventie, onderzoek, opsporing of vervolging van terrorisme en de financiering van terrorisme", verduidelijkt bevoegd eurocommissaris Cecilia Malmström. Voorlopig gaat het wel slechts om een interim-inspecteur. Het nieuwe Swift-akkoord is immers sinds 1 augustus van kracht, maar een permanente aanstelling vraagt wat meer tijd. Binnen de twaalf maanden moet trouwens ook een Europese tegenhanger voor het Amerikaanse "Terrorism Finance Tracking Programme" op poten staan, zodat de overdracht van grote brokken gegevens niet langer nodig is. Bron: Belga