Volgens Informa Telecoms & Media hebben de mobiele operatoren hun internationale roamingtarieven buiten de Europese Unie fel opgetrokken sinds de invoering van het Eurotarief in september 2007. Een Italiaanse reiziger die van Rusland naar het thuisfront belt, betaalt nu 25 procent meer dan in 2006, zegt Informa. Fransen betalen zowat 21% meer. Extreem getroffen zijn Duitse gsm-gebruikers die vanuit Afrika bellen. Hun rekening steeg 163,7%.

Het Eurotarief beperkt de kostprijs van bellen op verplaatsing binnen de EU tot maximum 49 eurocent per minuut. Ontvangen van oproepen mag nog maximum 24 cent per minuut kosten, telkens zonder btw.

"De groei van het roamingverkeer heeft de val in de tarieven niet gecompenseerd. De operatoren kijken elders om hun verliezen goed te maken," zegt Angela Stainthorpe, de auteur van het Global Mobile Roaming 2008-2013 rapport van Informa.

"Slechts 15 procent van de EU-roamers reizen buiten de EU, maar de hoge tarieven die ze betalen hebben een grote impact op de roaming-strategie van de operatoren. Landen die vroeger relatief onbelangrijk waren voor hen, krijgen nu alle aandacht, zuiver omwille van hun aandeel in de roaminginkomsten."

Alleen in Groot-Brittannië zijn de internationale roamingtarieven tussen 2006 en 2008 over het algemeen gedaald. Voor Fransen en Duitsers is ook bellen vanuit Rusland goedkoper geworden.

Volgens Informa hebben sommige operatoren de retailtarieven voor internationaal roamen verhoogd, hoewel zijzelf lagere groothandelstarieven met hun buitenlandse roamingpartners onderhandelden. Grote operatoren dwingen kleinere ook een groter deel van hun roaminginkomsten af te geven, meent Informa, één van de belangrijkste marktonderzoekers in de mobiele telefonie.

De Europese Commissie en de Europese regulatoren hebben geen bevoegdheid over roaming buiten de 27 lidstaten.

Volgens Informa Telecoms & Media hebben de mobiele operatoren hun internationale roamingtarieven buiten de Europese Unie fel opgetrokken sinds de invoering van het Eurotarief in september 2007. Een Italiaanse reiziger die van Rusland naar het thuisfront belt, betaalt nu 25 procent meer dan in 2006, zegt Informa. Fransen betalen zowat 21% meer. Extreem getroffen zijn Duitse gsm-gebruikers die vanuit Afrika bellen. Hun rekening steeg 163,7%. Het Eurotarief beperkt de kostprijs van bellen op verplaatsing binnen de EU tot maximum 49 eurocent per minuut. Ontvangen van oproepen mag nog maximum 24 cent per minuut kosten, telkens zonder btw. "De groei van het roamingverkeer heeft de val in de tarieven niet gecompenseerd. De operatoren kijken elders om hun verliezen goed te maken," zegt Angela Stainthorpe, de auteur van het Global Mobile Roaming 2008-2013 rapport van Informa. "Slechts 15 procent van de EU-roamers reizen buiten de EU, maar de hoge tarieven die ze betalen hebben een grote impact op de roaming-strategie van de operatoren. Landen die vroeger relatief onbelangrijk waren voor hen, krijgen nu alle aandacht, zuiver omwille van hun aandeel in de roaminginkomsten." Alleen in Groot-Brittannië zijn de internationale roamingtarieven tussen 2006 en 2008 over het algemeen gedaald. Voor Fransen en Duitsers is ook bellen vanuit Rusland goedkoper geworden. Volgens Informa hebben sommige operatoren de retailtarieven voor internationaal roamen verhoogd, hoewel zijzelf lagere groothandelstarieven met hun buitenlandse roamingpartners onderhandelden. Grote operatoren dwingen kleinere ook een groter deel van hun roaminginkomsten af te geven, meent Informa, één van de belangrijkste marktonderzoekers in de mobiele telefonie. De Europese Commissie en de Europese regulatoren hebben geen bevoegdheid over roaming buiten de 27 lidstaten.