Op de browsermarkt moest Microsofts Internet Explorer (IE) voorbije maand de zwaarste marktaandeelklap sinds november 2008 incasseren. De winst werd zo goed als volledig opgepikt door Mozilla's Firefox.

IE heeft op een jaar tijd al 8,6 procentpunten aan marktaandeel verloren, citeert Computerworld.com de webmetingspecialist Net Applications. In augustus verloor IE 1,1 procent, de grootste stap terug sinds november vorig jaar. IE blijft veruit de belangrijkste browser met een aandeel van 66,6 procent. Belangrijkste uitdager Firefox raapte het verlies van IE grotendeels op. Firefox won 0,8 procent en komt nu uit op 23,3 procent.

Ook een leuk duel in de schaduw van de twee groten: dat tussen Apple's Safari en Google's Chrome. Safari van Apple steeg nauwelijks tot 4,1 procent, terwijl Chrome wel 0,3 procent extra binnenhaalde en afklokt op 2,9 procent marktaandeel. Aan dat tempo staat Chrome op 3 in de browsermarkt binnen 11 maanden. Opera haalt 2,1 procent, 0,1 procent meer dan voordien.

De lijst met marktaandelen wordt duchtig in het oog gehouden, omdat Microsoft in oktober in Europa besturingssysteem Windows 7 op de markt loslaat met een keuzescherm voor browsers. De volgorde van die browsers in die lijst wordt bepaald door het marktaandeel, volgens cijfers van onder meer Net Applications. Over wat effect van het keuzescherm zelf op de marktaandelen van de browser zal zijn, is het nog koffiedik kijken.

Op de browsermarkt moest Microsofts Internet Explorer (IE) voorbije maand de zwaarste marktaandeelklap sinds november 2008 incasseren. De winst werd zo goed als volledig opgepikt door Mozilla's Firefox. IE heeft op een jaar tijd al 8,6 procentpunten aan marktaandeel verloren, citeert Computerworld.com de webmetingspecialist Net Applications. In augustus verloor IE 1,1 procent, de grootste stap terug sinds november vorig jaar. IE blijft veruit de belangrijkste browser met een aandeel van 66,6 procent. Belangrijkste uitdager Firefox raapte het verlies van IE grotendeels op. Firefox won 0,8 procent en komt nu uit op 23,3 procent. Ook een leuk duel in de schaduw van de twee groten: dat tussen Apple's Safari en Google's Chrome. Safari van Apple steeg nauwelijks tot 4,1 procent, terwijl Chrome wel 0,3 procent extra binnenhaalde en afklokt op 2,9 procent marktaandeel. Aan dat tempo staat Chrome op 3 in de browsermarkt binnen 11 maanden. Opera haalt 2,1 procent, 0,1 procent meer dan voordien. De lijst met marktaandelen wordt duchtig in het oog gehouden, omdat Microsoft in oktober in Europa besturingssysteem Windows 7 op de markt loslaat met een keuzescherm voor browsers. De volgorde van die browsers in die lijst wordt bepaald door het marktaandeel, volgens cijfers van onder meer Net Applications. Over wat effect van het keuzescherm zelf op de marktaandelen van de browser zal zijn, is het nog koffiedik kijken.