‘Internet gaat kapot aan NSA-spionage’, zeggen Silicon Valley-ceo’s in koor

© Reuters

Spionageprogramma’s van de Amerikaanse overheid dreigen de digitale economie kapot te maken, zeggen Google-topman Eric Schmidt en andere ceo’s uit Silicon Valley. Ze deden hun uitspraken gisteren tijdens een forum in Palo Alto in Californië.

Schmidt riep tijdens het forum het Amerikaanse Congres op tot actie. Spionage van de Amerikaanse geheime dienst NSA bij technologiebedrijven zoals Google, kan ertoe leiden dat ‘we het internet kapotmaken’, zei hij.

‘Vertrouwen van consument in internet begint te rotten’

De juridische adviseur van Microsoft, Brad Smith, wees erop dat het monitoren van internetgedrag van burgers door de overheid het vertrouwen in internetbedrijven ernstig schaadt. ‘Net zoals mensen hun geld niet op een bank zetten die ze niet vertrouwen, gebruiken ze ook geen internet dat ze niet vertrouwen’, zei hij volgens technologiesite CNET.

Ramsey Homsany van de internetopslagdienst Dropbox zei dat het vertrouwen tussen de consument en internetbedrijven, dat aan de basis ligt van de interneteconomie, ‘van binnenuit begint te rotten.’

Hoofdbrekens

In 2013 lekte via klokkenluider Edward Snowden uit dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten toegang hadden tot gegevens van gebruikers van diensten van onder meer Google, Apple en Facebook. De bedrijven ontkenden zelf medewerking te hebben verleend aan de spionageprogramma’s.

Google en Microsoft maken zich ook zorgen over de internationale reactie op de ontwikkelingen. Het gaat dan niet alleen om spionage door de Amerikaanse overheid, maar ook om het verzamelen van privacygevoelige gegevens door technologiebedrijven zelf. De nieuwe Europese wetgeving die Google verplicht bepaalde privacygevoelige informatie over personen uit de zoekresultaten te verwijderen, zou het bedrijf ‘hoofdbrekens’ opleveren.

Verder zouden steeds meer landen informatie binnen hun grenzen willen opslaan, waardoor technologiebedrijven gedwongen worden kostbare datacenters te bouwen in elk land waar ze zaken mee willen doen. De informatie valt daarmee onder de nationale wetgeving van dat land, wat volgens Google het vertrouwen nog verder kan uithollen. (IPS/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content