In 39 gemeenten in België is snel breedbandinternet nog onvoldoende beschikbaar, zo blijkt uit een lijst die minister van Telecom Alexander De Croo heeft gepubliceerd.

Het gaat om gemeenten waar de vaste dekking met 30 Mbps niet hoger is dan 60 procent en waar ook nog steeds geen volledige 4G-dekking is. De gezinnen die van snel internet verstoken blijven, wonen hoofdzakelijk in afgelegen dorpen in de Ardennen en de Oostkantons waar de bevolkingsdichtheid erg laag is. Voor operatoren is het dan vaak te duur om het netwerk te moderniseren.

De Croo zet een "actieplan Witte Zones" in gang om oplossingen te zoeken. Hij wil die "witte zones" wegwerken tegen 2020. Daarvoor zat hij al samen met de betrokken gemeenten en het Waals Gewest. Maar De Croo wil burgers ook beter informeren over alternatieve technologieën, zoals mobiel internet. "Vaak bieden die voldoende datavolume voor internettoegang tegen een betaalbare prijs", luidt het. Fijntjes merkt De Croo op dat de afschaffing van de pyloontaksen ook zou helpen. Over die taksen wordt al jaren politiek en juridisch gekibbeld.

Niet iedereen is tevreden over de plannen. West-Vlaams Kamerlid Roel Deseyn (CD&V) vindt dat De Croo het probleem "serieus miskent". "Zeggen dat er enkel in die 39 Waalse gemeenten een probleem is, is niet juist. Ook in de West-Vlaamse grensgemeenten is er een probleem, bijvoorbeeld in de streek rond Poperinge. Ik word daar regelmatig op aangesproken", zegt Deseyn. Hij wil hogere dekkingsverplichtingen voor de operatoren. "We moeten ambitieuzer zijn, want infrastructuur is het abc van de digitale agenda." (Belga)

In 39 gemeenten in België is snel breedbandinternet nog onvoldoende beschikbaar, zo blijkt uit een lijst die minister van Telecom Alexander De Croo heeft gepubliceerd. Het gaat om gemeenten waar de vaste dekking met 30 Mbps niet hoger is dan 60 procent en waar ook nog steeds geen volledige 4G-dekking is. De gezinnen die van snel internet verstoken blijven, wonen hoofdzakelijk in afgelegen dorpen in de Ardennen en de Oostkantons waar de bevolkingsdichtheid erg laag is. Voor operatoren is het dan vaak te duur om het netwerk te moderniseren.De Croo zet een "actieplan Witte Zones" in gang om oplossingen te zoeken. Hij wil die "witte zones" wegwerken tegen 2020. Daarvoor zat hij al samen met de betrokken gemeenten en het Waals Gewest. Maar De Croo wil burgers ook beter informeren over alternatieve technologieën, zoals mobiel internet. "Vaak bieden die voldoende datavolume voor internettoegang tegen een betaalbare prijs", luidt het. Fijntjes merkt De Croo op dat de afschaffing van de pyloontaksen ook zou helpen. Over die taksen wordt al jaren politiek en juridisch gekibbeld.Niet iedereen is tevreden over de plannen. West-Vlaams Kamerlid Roel Deseyn (CD&V) vindt dat De Croo het probleem "serieus miskent". "Zeggen dat er enkel in die 39 Waalse gemeenten een probleem is, is niet juist. Ook in de West-Vlaamse grensgemeenten is er een probleem, bijvoorbeeld in de streek rond Poperinge. Ik word daar regelmatig op aangesproken", zegt Deseyn. Hij wil hogere dekkingsverplichtingen voor de operatoren. "We moeten ambitieuzer zijn, want infrastructuur is het abc van de digitale agenda." (Belga)