Internet in onbruik vanaf 2040

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Tegen 2040 zal het internet in onbruik raken. Dat voorspelt althans astroloog Stefan Stenudd, die op vraag van Microsoft de horoscoop trok van het wereldwijde netwerk. “Vanaf 2025 zal het web stilaan evolueren tot een gigantische encyclopedie. Wat maakt dat het minder belang zal krijgen, en bijgebeend zal worden door andere toepassingen.” Op 6 augustus bestaat het internet (of toch alleszins het world wide web) exact 20 jaar. Redenen genoeg voor de jongens en meisjes van Microsoft om te gaan pijlen naar de toekomst van het www, en hoe Europese gebruikers die zien tegen 2020. Tienduizend surfers uit twaalf Europese landen werden bevraagd, en als kers op de taart mocht astroloog Stefan Stenudd enkele boude uitspraken aan het onderzoek toevoegen.

Tegen 2040 zal het internet in onbruik raken. Dat voorspelt althans astroloog Stefan Stenudd, die op vraag van Microsoft de horoscoop trok van het wereldwijde netwerk. “Vanaf 2025 zal het web stilaan evolueren tot een gigantische encyclopedie. Wat maakt dat het minder belang zal krijgen, en bijgebeend zal worden door andere toepassingen.”

Op 6 augustus bestaat het internet (of toch alleszins het world wide web) exact 20 jaar. Redenen genoeg voor de jongens en meisjes van Microsoft om te gaan pijlen naar de toekomst van het www, en hoe Europese gebruikers die zien tegen 2020. Tienduizend surfers uit twaalf Europese landen werden bevraagd, en als kers op de taart mocht astroloog Stefan Stenudd enkele boude uitspraken aan het onderzoek toevoegen.

In de studie noemen internetgebruikers veiligheid hun belangrijkste zorg. 42 procent van de Europeanen vreest dat zij de controle over hun privéleven aan het kwijtspelen zijn op het web. 68 procent van de respondenten hoopt dan ook dat ze in de toekomst nog zullen kunnen surfen zonder in het oog gehouden te worden. In België gaat het om maar liefst 79 procent. Opvallend is dat 19 procent van de Europeanen hoopt dat in de toekomst het internet in hun brein ingeplant kan worden en op elk moment beschikbaar is. Belgen gaan minder zweven. Bij ons wenst maar 4 procent van de mensen een dergelijk scenario.

Internetgebruikers zijn niet alleen bezorgd over hun privacy op het web, ze plaatsen ook vraagtekens bij de cybercriminaliteit. In België denkt 54 procent dat online misdaad alleen maar zal toenemen. 71 procent is er van overtuigd dat het internet zo alomtegenwoordig wordt, dat er nooit meer offline zal kunnen gegaan worden.

Meer dan een kwart van de Belgen (26 procent) denkt dan weer dat hun online identiteit belangrijker zal worden dan hun werkelijke identiteit. Voor de komende negen jaar vreest 38 procent van de Europeanen en 43 procent van de Belgen dat boeken, kranten en tijdschriften gradueel zullen verdwijnen ten voordele van websites, apps en e-readers.

Bovendien gaat 27 procent van de Belgen en 32 procent van de Europeanen er van uit dat winkels in de straat plaats zullen moeten ruimen voor online equivalenten. De cijfers bij de jeugd liggen duidelijk nog hoger: 46 procent denkt dat er meer winkels in de straat gaan verdwijnen, en 39 procent gelooft dat online handel fors zal groeien.

High Definition

Wat de verwachtingen betreft, hoopt de helft van de Europeanen (en 28 procent van de Belgen) dat het internet alle muziek, films en games gaat aanbieden in High Definition. Meer dan een kwart van de Europeanen en 24 procent van de Belgen zou graag hebben dat het internet hun wensen en noden kan voorspellen (sic).

Wat dat voorspellen betreft: astroloog Stefan Stenudd ziet het world wide web wel op een erg specifieke manier evolueren. “Het internet staat voor een periode van grote veranderingen die starten in 2012 en eindigen in 2017”, zegt hij. “Daarna zal het internet vooral een ongelooflijk hulpmiddel zijn voor de professionele activiteiten en minder gericht zijn op ontspanning. In 2025 komt er opnieuw een grote verandering aan waardoor het zal evolueren tot een gigantische encyclopedie. Dat maakt dat het web minder belang zal krijgen en voorbijgestoken zal worden door andere toepassingen. Tegen 2040 zal het dan ook gaandeweg in onbruik raken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content