Tim Berners-Lee - één van de uitvinders van het internet, op kerstdag 1990 - spuit in de Britse krant The Guardian kritiek op de spionagepraktijken van de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten, respectievelijk Belgacom-hacker GCHQ en de NSA. "Internetspionage is verschrikkelijk en dwaas", zegt hij.

Volgens Berners-Lee hebben de geheime diensten "de internetbeveiliging verzwakt", door de versleuteling van codes waarmee gebruikersgegevens beveiligd worden te kraken. Honderden miljoenen internetgebruikers vertrouwen op deze beveiliging.

De geestelijke vader van het internet is in The Guardian ook vol lof over klokkenluider Edward Snowden. "Klokkenluiders spelen een belangrijke rol. Snowden heeft het publieke belang gediend en heeft opgeroepen voor een publiek debat over overheidstoezicht."

Tim Berners-Lee - één van de uitvinders van het internet, op kerstdag 1990 - spuit in de Britse krant The Guardian kritiek op de spionagepraktijken van de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten, respectievelijk Belgacom-hacker GCHQ en de NSA. "Internetspionage is verschrikkelijk en dwaas", zegt hij. Volgens Berners-Lee hebben de geheime diensten "de internetbeveiliging verzwakt", door de versleuteling van codes waarmee gebruikersgegevens beveiligd worden te kraken. Honderden miljoenen internetgebruikers vertrouwen op deze beveiliging. De geestelijke vader van het internet is in The Guardian ook vol lof over klokkenluider Edward Snowden. "Klokkenluiders spelen een belangrijke rol. Snowden heeft het publieke belang gediend en heeft opgeroepen voor een publiek debat over overheidstoezicht."