Elke 18 maanden verdubbelt het internetverkeer in België. Dat blijkt uit cijfers van domeinbeheerder DNS.be. "Sinds 2004 kunnen we om het anderhalf jaar een verdubbeling van het aantal bevragingen op .be nameservers optekenen", aldus DNS-woordvoerder Hans Seeuws. "In 2009 zullen we de 3 miljard hits ruim overschrijden."

Eén van de belangrijke gevolgen is dat de redundantie van de .be rootservers voortdurend vergroot moet worden om aan de stijgende 'vraag' te kunnen voldoen. Voor bedrijven, financiële instellingen en de overheid is het immers van cruciaal belang dat het .be domein altijd beschikbaar is.

De anycast-methode is een interessante manier om een antwoord te formuleren op dat probleem. Anycast verhoogt de capaciteit en vermindert de kwetsbaarheid van servers voor DDOS-aanvallen, en wel omdat er achter één en hetzelfde anycast-adres verschillende servers komen te staan.

"Als er één server uitvalt, blijft het anycast-adres toch nog online", aldus Seeuws, "waardoor internetcriminelen het heel wat moeilijker krijgen. De verhoogde capaciteit en netwerkroutering zorgen er dan weer voor dat bevragingen heel wat sneller worden afgehandeld."

Intekenen op commerciële anycast-clusters kan iedereen, maar dit jaar wil DNS ook aan internetproviders de mogelijkheid bieden om binnenshuis een anycast-netwerkje uit te bouwen. "We gaan hen aanbieden om een soort van anycast rootserver in huis te halen die alle dns-vragen voor hun klanten behandelt", klinkt het nog.

Internetproviders zouden op die manier niet enkel beter beveiligd zijn tegen DDOS-aanvallen, maar ook het verkeer met hun klanten binnenshuis kunnen houden. "Een Skynet-klant gaat geen dns-server van Telenet meer bevragen, en als er nog een DDOS-aanval gelanceerd wordt, dan weet je als provider meteen dat die van je eigen klanten komt", aldus Seeuws.

Hoe meer rootservers er verspreid staan in de Belgische datacenters, hoe sneller de bevragingen afgehandeld kunnen worden, en hoe kleiner het effect van eventuele cyberaanvallen.

Tenslotte moeten we er nog op wijzen dat de cijfers over de bevragingen enkel de .be nameservers in rekening nemen. Mag je dan wel besluiten dat het Belgische internetverkeer om de 18 maanden verdubbelt?

"Zelfs als je een kleine foutenmarge in rekening neemt omdat andere domeinen niet vervat zitten in de cijfers (zoals .com of .eu), blijft de trend toch erg duidelijk", besluit de woordvoerder.

Elke 18 maanden verdubbelt het internetverkeer in België. Dat blijkt uit cijfers van domeinbeheerder DNS.be. "Sinds 2004 kunnen we om het anderhalf jaar een verdubbeling van het aantal bevragingen op .be nameservers optekenen", aldus DNS-woordvoerder Hans Seeuws. "In 2009 zullen we de 3 miljard hits ruim overschrijden." Eén van de belangrijke gevolgen is dat de redundantie van de .be rootservers voortdurend vergroot moet worden om aan de stijgende 'vraag' te kunnen voldoen. Voor bedrijven, financiële instellingen en de overheid is het immers van cruciaal belang dat het .be domein altijd beschikbaar is. De anycast-methode is een interessante manier om een antwoord te formuleren op dat probleem. Anycast verhoogt de capaciteit en vermindert de kwetsbaarheid van servers voor DDOS-aanvallen, en wel omdat er achter één en hetzelfde anycast-adres verschillende servers komen te staan. "Als er één server uitvalt, blijft het anycast-adres toch nog online", aldus Seeuws, "waardoor internetcriminelen het heel wat moeilijker krijgen. De verhoogde capaciteit en netwerkroutering zorgen er dan weer voor dat bevragingen heel wat sneller worden afgehandeld." Intekenen op commerciële anycast-clusters kan iedereen, maar dit jaar wil DNS ook aan internetproviders de mogelijkheid bieden om binnenshuis een anycast-netwerkje uit te bouwen. "We gaan hen aanbieden om een soort van anycast rootserver in huis te halen die alle dns-vragen voor hun klanten behandelt", klinkt het nog. Internetproviders zouden op die manier niet enkel beter beveiligd zijn tegen DDOS-aanvallen, maar ook het verkeer met hun klanten binnenshuis kunnen houden. "Een Skynet-klant gaat geen dns-server van Telenet meer bevragen, en als er nog een DDOS-aanval gelanceerd wordt, dan weet je als provider meteen dat die van je eigen klanten komt", aldus Seeuws. Hoe meer rootservers er verspreid staan in de Belgische datacenters, hoe sneller de bevragingen afgehandeld kunnen worden, en hoe kleiner het effect van eventuele cyberaanvallen. Tenslotte moeten we er nog op wijzen dat de cijfers over de bevragingen enkel de .be nameservers in rekening nemen. Mag je dan wel besluiten dat het Belgische internetverkeer om de 18 maanden verdubbelt? "Zelfs als je een kleine foutenmarge in rekening neemt omdat andere domeinen niet vervat zitten in de cijfers (zoals .com of .eu), blijft de trend toch erg duidelijk", besluit de woordvoerder.