Het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) heeft de Inventaris Onroerend Erfgoed gelanceerd. Via een nieuwe website ontsluit de wetenschappelijke instelling van de Vlaamse overheid zo digitaal een eerste deel van haar bestanden.

Sinds 1972 wordt er vanuit de overheid gewerkt aan een inventaris van het al dan niet beschermde bouwkundige erfgoed. Tot 2005 verscheen die inventaris in boekvorm, onder de benaming 'Bouwen door de eeuwen heen'. Nu is het tijdperk van de digitale ontsluiting aangebroken.

Op [de nieuwe website] zijn momenteel de Inventaris Bouwkundig Erfgoed en de Inventaris Wereldoorlogerfgoed beschikbaar. Op termijn zullen ook inventarissen van archeologisch erfgoed en van landschappelijk erfgoed ontsloten worden.

De Inventaris Bouwkundig Erfgoed omvat vandaag zowat 75.000 items, voornamelijk gebouwen maar ook straatbeschrijvingen en beschrijvingen van gehelen (stadswijken, gehuchten, enz.). Ongeveer 21.000 gebouwen zijn geïllustreerd met een of meer foto's.

De Inventaris Wereldoorlogerfgoed omvat de resultaten van het inventarisatieproject van oorlogserfgoed in de Westhoek dat in 2002-2005 werd uitgevoerd. Deze databank bevat momenteel 1.300 items, voornamelijk uit de Eerste Wereldoorlog, gaande van bunkers, begraafplaatsen, gedenktekens tot glasramen. Het is de bedoeling dat deze inventaris in de toekomst zal aangevuld worden met gegevens uit de andere provincies.

Bron: Belga

Het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) heeft de Inventaris Onroerend Erfgoed gelanceerd. Via een nieuwe website ontsluit de wetenschappelijke instelling van de Vlaamse overheid zo digitaal een eerste deel van haar bestanden. Sinds 1972 wordt er vanuit de overheid gewerkt aan een inventaris van het al dan niet beschermde bouwkundige erfgoed. Tot 2005 verscheen die inventaris in boekvorm, onder de benaming 'Bouwen door de eeuwen heen'. Nu is het tijdperk van de digitale ontsluiting aangebroken. Op [de nieuwe website] zijn momenteel de Inventaris Bouwkundig Erfgoed en de Inventaris Wereldoorlogerfgoed beschikbaar. Op termijn zullen ook inventarissen van archeologisch erfgoed en van landschappelijk erfgoed ontsloten worden. De Inventaris Bouwkundig Erfgoed omvat vandaag zowat 75.000 items, voornamelijk gebouwen maar ook straatbeschrijvingen en beschrijvingen van gehelen (stadswijken, gehuchten, enz.). Ongeveer 21.000 gebouwen zijn geïllustreerd met een of meer foto's. De Inventaris Wereldoorlogerfgoed omvat de resultaten van het inventarisatieproject van oorlogserfgoed in de Westhoek dat in 2002-2005 werd uitgevoerd. Deze databank bevat momenteel 1.300 items, voornamelijk uit de Eerste Wereldoorlog, gaande van bunkers, begraafplaatsen, gedenktekens tot glasramen. Het is de bedoeling dat deze inventaris in de toekomst zal aangevuld worden met gegevens uit de andere provincies. Bron: Belga