De Nigeriaan Saheed Adepoju bedacht de Inye, een tablet met een focus op het zwarte continent.

Saheed Adepoju (29) - die zijn verhaal deed in de BBC-serie African Dream - studeerde Wiskunde en Informatica in Nigeria en Groot-Brittannië. Na zijn studies werkte hij even voor een consultingbedrijf, waar hij na een paar maanden ontslagen werd. Het gebeurde allemaal in de periode dat Apple de iPad op de markt bracht. Hij keerde daarom terug naar huis met grootse plannen: hij moest en zou een tablet bouwen voor de Afrikaanse markt. Volgens hem zou er zeker bij Afrikaanse studenten een grote, weinig ontgonnen afzetmarkt moeten liggen.

Binnen zijn familie en vriendenkring wist hij ruim 75.000 euro startkapitaal op te halen om zijn firma, Encipher Group, op poten te zetten en zijn idee waar te maken: een tablet op maat van de Afrikaanse markt. Dat betekent: lokaal ontwikkelde apps die focussen op de Afrikaanse noden én een budgetvriendelijke verkoopsprijs.

De eerste 100 exemplaren van de 'Inye', wat staat voor "Eén" in het Igala, werden ontwikkeld in China. Na feedback van de gebruikers in 2010 kwam er een tweede versie in mei 2011. Het toestel met 7-inch-aanraakscherm draait op Android, heeft een processor van 800 Mhz, 4 Gb intern geheugen en een autonomie van 6 tot 8 uur. Het apparaat ondersteunt wifi, 3G en Bluetooth.

Encipher probeert zelf, of in samenwerking met lokale ontwikkelaars, relevante apps uit te werken voor de tablet. Zo zijn er apps rond HIV, water en volksgezondheid. De Inye 2 is te koop voor nog geen 300 euro. Voor de brede commercialisering hebben Adepoju en de zijnen nog nood aan investeringsgeld. Aan media-aandacht is er alvast geen gebrek.

De Nigeriaan Saheed Adepoju bedacht de Inye, een tablet met een focus op het zwarte continent. Saheed Adepoju (29) - die zijn verhaal deed in de BBC-serie African Dream - studeerde Wiskunde en Informatica in Nigeria en Groot-Brittannië. Na zijn studies werkte hij even voor een consultingbedrijf, waar hij na een paar maanden ontslagen werd. Het gebeurde allemaal in de periode dat Apple de iPad op de markt bracht. Hij keerde daarom terug naar huis met grootse plannen: hij moest en zou een tablet bouwen voor de Afrikaanse markt. Volgens hem zou er zeker bij Afrikaanse studenten een grote, weinig ontgonnen afzetmarkt moeten liggen. Binnen zijn familie en vriendenkring wist hij ruim 75.000 euro startkapitaal op te halen om zijn firma, Encipher Group, op poten te zetten en zijn idee waar te maken: een tablet op maat van de Afrikaanse markt. Dat betekent: lokaal ontwikkelde apps die focussen op de Afrikaanse noden én een budgetvriendelijke verkoopsprijs. De eerste 100 exemplaren van de 'Inye', wat staat voor "Eén" in het Igala, werden ontwikkeld in China. Na feedback van de gebruikers in 2010 kwam er een tweede versie in mei 2011. Het toestel met 7-inch-aanraakscherm draait op Android, heeft een processor van 800 Mhz, 4 Gb intern geheugen en een autonomie van 6 tot 8 uur. Het apparaat ondersteunt wifi, 3G en Bluetooth. Encipher probeert zelf, of in samenwerking met lokale ontwikkelaars, relevante apps uit te werken voor de tablet. Zo zijn er apps rond HIV, water en volksgezondheid. De Inye 2 is te koop voor nog geen 300 euro. Voor de brede commercialisering hebben Adepoju en de zijnen nog nood aan investeringsgeld. Aan media-aandacht is er alvast geen gebrek.