De publieke testversie verscheen in juli al, maar vanaf vandaag is de update echt een feit. Wanneer ook uw telefoon kan updaten krijgt u vanzelf een melding. Wanneer deze niet snel genoeg komt is het ook mogelijk om handmatig te kijken bij Instellingen > Algemeen > Software-update. Het is belangrijk te onthouden dat er gedurende de update 2GB opslag vrij moet zijn, die u na het proces dat ongeveer een half uur duurt terugkrijgt.

Vanaf de iPhone 5 is de update beschikbaar, eigenaars van een ouder toestel hebben simpelweg pech. Dit heeft er mee te maken dat iOS 10 teveel van uw systeem vraagt, waardoor oudere toestellen alleen maar sterk zouden vertragen met dit besturingssysteem.

Niet meer vegen om te unlocken

In het nieuwe systeem wordt het scherm niet meer ontgrendeld door de bekende swipebeweging. In plaats daarvan drukt u de knop van het homescreen in. De vingerafdruk wordt hierbij automatisch gescand, waardoor uw apparaat gelijk weer actief is.

Wanneer u nu over uw scherm veegt wanneer hij vergrendeld is opent u de camera, die hierdoor makkelijker op te starten is.

Slimmere notificaties

Bij iOS 10 is het mogelijk om notificaties groter te maken om ze te kunnen lezen - net als bij Android. Je kan bijvoorbeeld wanneer je een foto ontvangt de afbeelding al bekijken in het vergrendelde scherm.

Beter Control Center

Wanneer je van onder naar boven veegt over het scherm verschijnt het Control Center, het bedieningspaneel voor onder andere muziek. Daarvoor is nu een eigen paneel gecreëerd, waar je ziet welke muziek er afgespeeld wordt en via welk apparaat. Ook zie je hier de albumhoes en zit er een knop voor de Night Shift, waardoor je ogen meer rust krijgen.

Apple-apps te verwijderen

Veel iPhone-gebruikers waren er niet blij mee dat vooraf geïnstalleerde apps niet te verwijderen waren. Dit is met iOS 10 wel het geval, dus zeg maar gedag tegen Aandelen, Compass en iBooks.

Siri

Een grote aanpassing in Siri is dat externe apps de slimme spraakassistent nu ook kunnen ondersteunen. 'Siri, bestel een Uber', is dus bijvoorbeeld mogelijk. Hierdoor groeien de mogelijkheden van de spraakassistent en kan Apple in de toekomst wellicht gaan concurreren met de Echo van Amazon.

De publieke testversie verscheen in juli al, maar vanaf vandaag is de update echt een feit. Wanneer ook uw telefoon kan updaten krijgt u vanzelf een melding. Wanneer deze niet snel genoeg komt is het ook mogelijk om handmatig te kijken bij Instellingen > Algemeen > Software-update. Het is belangrijk te onthouden dat er gedurende de update 2GB opslag vrij moet zijn, die u na het proces dat ongeveer een half uur duurt terugkrijgt. Vanaf de iPhone 5 is de update beschikbaar, eigenaars van een ouder toestel hebben simpelweg pech. Dit heeft er mee te maken dat iOS 10 teveel van uw systeem vraagt, waardoor oudere toestellen alleen maar sterk zouden vertragen met dit besturingssysteem.In het nieuwe systeem wordt het scherm niet meer ontgrendeld door de bekende swipebeweging. In plaats daarvan drukt u de knop van het homescreen in. De vingerafdruk wordt hierbij automatisch gescand, waardoor uw apparaat gelijk weer actief is. Wanneer u nu over uw scherm veegt wanneer hij vergrendeld is opent u de camera, die hierdoor makkelijker op te starten is. Bij iOS 10 is het mogelijk om notificaties groter te maken om ze te kunnen lezen - net als bij Android. Je kan bijvoorbeeld wanneer je een foto ontvangt de afbeelding al bekijken in het vergrendelde scherm. Wanneer je van onder naar boven veegt over het scherm verschijnt het Control Center, het bedieningspaneel voor onder andere muziek. Daarvoor is nu een eigen paneel gecreëerd, waar je ziet welke muziek er afgespeeld wordt en via welk apparaat. Ook zie je hier de albumhoes en zit er een knop voor de Night Shift, waardoor je ogen meer rust krijgen.Veel iPhone-gebruikers waren er niet blij mee dat vooraf geïnstalleerde apps niet te verwijderen waren. Dit is met iOS 10 wel het geval, dus zeg maar gedag tegen Aandelen, Compass en iBooks. Een grote aanpassing in Siri is dat externe apps de slimme spraakassistent nu ook kunnen ondersteunen. 'Siri, bestel een Uber', is dus bijvoorbeeld mogelijk. Hierdoor groeien de mogelijkheden van de spraakassistent en kan Apple in de toekomst wellicht gaan concurreren met de Echo van Amazon.