Apple heeft Google Maps gedumpt in de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem. iOS 6 gebruikt het gestandaardiseerde kaartformaat 'Multinet' dat in België werd ontwikkeld bij TeleAtlas. De Nederlandse navigatiespecialist TomTom is de nieuwe kaartleverancier voor het mobiele besturingssysteem van Apple (iOS 6). Wat zoveel wil zeggen als dat het in België ontwikkelde mapformaat 'Multinet' gebruikt wordt als basis voor de navigatiediensten van 's werelds waardevolste bedrijf.

Multinet is een gestandaardiseerd kaartformaat dat bedacht en ontwikkeld werd bij TeleAtlas in Gent (TeleAtlas werd in 2008 overgenomen door TomTom). De Multinet-data wordt doorverkocht aan klanten, die de gegevens op hun beurt vertalen naar en aanpassen voor navigatietoestellen. Ook TomTom zelf maakt gebruik van het Multinet-formaat voor zijn navigatiesystemen.

TomTom en TeleAtlas zullen naast de kaartdata ook gerelateerde informatie leveren aan Apple, al worden daar geen details over vrijgegeven. Of ook de verkeerinformatie op iOS 6 afkomstig zal zijn van TomTom, is met andere woorden niet helemaal duidelijk.

Apple zal sowieso gebruikersinformatie integreren om informatie te kunnen geven over het verkeer. Het bedrijf verzamelt al langer anonieme locatiedata van iOS-devices om verkeersopstoppingen in beeld te kunnen brengen. Voor extra diensten zoals bijdragen van gebruikers over winkels en restaurants, gaat Apple onder andere samenwerken met Yelp.

Met het schrappen van Google Maps schuift Apple een belangrijke concurrent aan de kant. Google leverde sinds iOS 1 in 2007 de kaarten voor iPhones. Hoewel turn-by-turn navigatie sinds eind 2009 mogelijk is op Android-toestellen, kwam die functie nooit naar de iPhone. Met iOS 6 is dat 'euvel' alvast weggewerkt.

Passbook Naast de nieuwe navigatiediensten bevat iOS 6 volgens Apple nog een tweehonderdtal nieuwe functies, waaronder een verregaande en unieke integratie met Facebook. Personal assistent Siri heeft een flinke update gekregen, en FaceTime kan voortaan ook gebruikt worden over 3G.

Passbook bewaart kaartjes, filmtickets en boarding passes, en fotoalbums kunnen voortaan via iCloud gedeeld worden met andere iOS-gebruikers. Het mobiele besturingssysteem van Apple krijgt een 'stoor-me-niet'-functie, en mails van contactpersonen met een VIP-status verschijnen meteen op het openingsscherm.

iOS 6 zal in het najaar beschikbaar zijn voor het grote publiek (iPhone 3GS en recenter, iPad 2 en 3). Ontwikkelaars kunnen er vandaag al mee aan de slag.

Apple heeft Google Maps gedumpt in de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem. iOS 6 gebruikt het gestandaardiseerde kaartformaat 'Multinet' dat in België werd ontwikkeld bij TeleAtlas. De Nederlandse navigatiespecialist TomTom is de nieuwe kaartleverancier voor het mobiele besturingssysteem van Apple (iOS 6). Wat zoveel wil zeggen als dat het in België ontwikkelde mapformaat 'Multinet' gebruikt wordt als basis voor de navigatiediensten van 's werelds waardevolste bedrijf. Multinet is een gestandaardiseerd kaartformaat dat bedacht en ontwikkeld werd bij TeleAtlas in Gent (TeleAtlas werd in 2008 overgenomen door TomTom). De Multinet-data wordt doorverkocht aan klanten, die de gegevens op hun beurt vertalen naar en aanpassen voor navigatietoestellen. Ook TomTom zelf maakt gebruik van het Multinet-formaat voor zijn navigatiesystemen. TomTom en TeleAtlas zullen naast de kaartdata ook gerelateerde informatie leveren aan Apple, al worden daar geen details over vrijgegeven. Of ook de verkeerinformatie op iOS 6 afkomstig zal zijn van TomTom, is met andere woorden niet helemaal duidelijk. Apple zal sowieso gebruikersinformatie integreren om informatie te kunnen geven over het verkeer. Het bedrijf verzamelt al langer anonieme locatiedata van iOS-devices om verkeersopstoppingen in beeld te kunnen brengen. Voor extra diensten zoals bijdragen van gebruikers over winkels en restaurants, gaat Apple onder andere samenwerken met Yelp. Met het schrappen van Google Maps schuift Apple een belangrijke concurrent aan de kant. Google leverde sinds iOS 1 in 2007 de kaarten voor iPhones. Hoewel turn-by-turn navigatie sinds eind 2009 mogelijk is op Android-toestellen, kwam die functie nooit naar de iPhone. Met iOS 6 is dat 'euvel' alvast weggewerkt. Passbook Naast de nieuwe navigatiediensten bevat iOS 6 volgens Apple nog een tweehonderdtal nieuwe functies, waaronder een verregaande en unieke integratie met Facebook. Personal assistent Siri heeft een flinke update gekregen, en FaceTime kan voortaan ook gebruikt worden over 3G. Passbook bewaart kaartjes, filmtickets en boarding passes, en fotoalbums kunnen voortaan via iCloud gedeeld worden met andere iOS-gebruikers. Het mobiele besturingssysteem van Apple krijgt een 'stoor-me-niet'-functie, en mails van contactpersonen met een VIP-status verschijnen meteen op het openingsscherm. iOS 6 zal in het najaar beschikbaar zijn voor het grote publiek (iPhone 3GS en recenter, iPad 2 en 3). Ontwikkelaars kunnen er vandaag al mee aan de slag.