Verscheidene internationale luchtvaartmaatschappijen hebben deze zomer voor iPads geopteerd om de processen op het vliegtuig en in de luchthaven te vereenvoudigen.

De strafste recente aankondiging was die van de Amerikaanse maatschappij United Airlines (UA). Die gaat 11.000 iPads uitrollen naar alle piloten van United en Continental. Doel is om alle vluchthandleidingen en alle luchtnavigatiekaarten in digitale vorm aan te bieden. Voor de app van de luchtnavigatiekaarten werd het gespecialiseerde bedrijf Jeppesen ingeschakeld.

Volgens United bespaart de maatschappij met de uitrol van iPads liefst 16 miljoen bladzijden papier per jaar. Doordat al dat gewicht niet meer mee aan boord gaat, maar vervangen wordt door nog een iPad van 600 gram zou de maatschappij liefst 1,23 miljoen liter kerosine per jaar besparen. Voor de piloten is er verder minder gewicht - zo'n 17 kilo per tas - mee te sleuren en slingeren er geen bladzijden meer rond op de instrumentenpanelen.

Met dat project is UA niet de eerste luchtvaartmaatschappij die met iPads wil werken. Alaska Airlines en American Airlines kondigden respectievelijk in mei en juni aan dat ze iPads zijn beginnen testen ter vervanging van de vluchthandleidingen. Delta Airlines voert momenteel ook een beperkt pilootproject (no pun intended) uit met 22 iPads en zal dat nadien ook doen met Android Honeycomb-toestellen en met Motorola Xooms.

British Airways is midden augustus dan weer gestart met het testen van 100 iPads voor het cabinepersoneel. Met de tablets kunnen de stewards en stewardessen bijvoorbeeld snel kijken waar welke reizigers zitten of wie welke maaltijdvoorkeuren heeft. Ook dient het toestel als extra informatiebron, met tijdschema's en veiligheidshandleidingen, en als extra communicatie-instrument met de begane grond.

Verscheidene internationale luchtvaartmaatschappijen hebben deze zomer voor iPads geopteerd om de processen op het vliegtuig en in de luchthaven te vereenvoudigen. De strafste recente aankondiging was die van de Amerikaanse maatschappij United Airlines (UA). Die gaat 11.000 iPads uitrollen naar alle piloten van United en Continental. Doel is om alle vluchthandleidingen en alle luchtnavigatiekaarten in digitale vorm aan te bieden. Voor de app van de luchtnavigatiekaarten werd het gespecialiseerde bedrijf Jeppesen ingeschakeld. Volgens United bespaart de maatschappij met de uitrol van iPads liefst 16 miljoen bladzijden papier per jaar. Doordat al dat gewicht niet meer mee aan boord gaat, maar vervangen wordt door nog een iPad van 600 gram zou de maatschappij liefst 1,23 miljoen liter kerosine per jaar besparen. Voor de piloten is er verder minder gewicht - zo'n 17 kilo per tas - mee te sleuren en slingeren er geen bladzijden meer rond op de instrumentenpanelen. Met dat project is UA niet de eerste luchtvaartmaatschappij die met iPads wil werken. Alaska Airlines en American Airlines kondigden respectievelijk in mei en juni aan dat ze iPads zijn beginnen testen ter vervanging van de vluchthandleidingen. Delta Airlines voert momenteel ook een beperkt pilootproject (no pun intended) uit met 22 iPads en zal dat nadien ook doen met Android Honeycomb-toestellen en met Motorola Xooms. British Airways is midden augustus dan weer gestart met het testen van 100 iPads voor het cabinepersoneel. Met de tablets kunnen de stewards en stewardessen bijvoorbeeld snel kijken waar welke reizigers zitten of wie welke maaltijdvoorkeuren heeft. Ook dient het toestel als extra informatiebron, met tijdschema's en veiligheidshandleidingen, en als extra communicatie-instrument met de begane grond.