Minder dan 10 procent van de IPv4 adresruimte is nog beschikbaar voor toekenning, waarschuwt de Number Resource Organization (NRO). Het gebruik van IPv6 moet dan ook nog meer worden gestimuleerd.

In een mededeling wijst de NRO erop dat met nog minder dan 10 procent aan toekenbare IPv4-adressen een belangrijke kaap in de uitputting van de IPv4 adresruimte is gerond. Wat overblijft "biedt onvoldoende middelen om eenieders ambities inzake de algemene toegang tot het internet mogelijk te maken", aldus Axel Pawlik, voorzitter van de NRO. "Het is van vitaal belang dat de internetgemeenschap weloverwogen en vastbesloten actie onderneemt om een algemeen gebruik van IPv6 te verzekeren." Bedrijven en organisaties lijken niet beseffen hoeveel toestellen en systemen vandaag nood hebben aan IP-adressen, vermaant de NRO nog.

De beschikbare adresruimte in IPv6 is een veelvoud van de IPv4 ruimte en het NRO heeft in de voorbije jaren grote inspanningen geleverd om alle betrokken partijen over te halen naar IPv6. Dat betreft de internetdienstenleveranciers, maar ook de bedrijfswereld, de software- en systeembouwers en de overheid. Die inspanningen lijken vruchten af te werpen, want in 2009 stegen de toekenningen van IPv6 adressen met 30 procent. Overigens ondersteunen alle recente netwerksystemen en besturingssystemen de opvolger van IPv4.

De Number Resource Organization verdeelt de adresruimte die wordt beschikbaar gesteld door de Internet Assigned Numbers Authority (IANA), over vijf Regional Internet Registries (RIR's). Die RIR's kennen op hun beurt de adresruimte toe aan klanten en gebruikers in hun regio. In het verleden werd al bij herhaling gewaarschuwd dat de IPv4 adressen in de periode 2011-2012 zouden uitgeput raken.

Het is in ieder geval interessant te lezen dat de Europese RIR (RIPE NNC) in zijn document over 'IPv4 address allocation and assignment policies' stelt dat eindgebruikers binnenkort geen IPv4-adresruimte meer krijgen voor het voorziene gebruik in een periode van 12 maanden, maar slechts een periode van 9 maanden (vanaf 1 juli 2010), en later slechts 6 maanden (vanaf 1 januari 2011) of 3 maanden (vanaf 1 juli 2011). Dat lijken duidelijke tekenen aan de wand.

Minder dan 10 procent van de IPv4 adresruimte is nog beschikbaar voor toekenning, waarschuwt de Number Resource Organization (NRO). Het gebruik van IPv6 moet dan ook nog meer worden gestimuleerd. In een mededeling wijst de NRO erop dat met nog minder dan 10 procent aan toekenbare IPv4-adressen een belangrijke kaap in de uitputting van de IPv4 adresruimte is gerond. Wat overblijft "biedt onvoldoende middelen om eenieders ambities inzake de algemene toegang tot het internet mogelijk te maken", aldus Axel Pawlik, voorzitter van de NRO. "Het is van vitaal belang dat de internetgemeenschap weloverwogen en vastbesloten actie onderneemt om een algemeen gebruik van IPv6 te verzekeren." Bedrijven en organisaties lijken niet beseffen hoeveel toestellen en systemen vandaag nood hebben aan IP-adressen, vermaant de NRO nog. De beschikbare adresruimte in IPv6 is een veelvoud van de IPv4 ruimte en het NRO heeft in de voorbije jaren grote inspanningen geleverd om alle betrokken partijen over te halen naar IPv6. Dat betreft de internetdienstenleveranciers, maar ook de bedrijfswereld, de software- en systeembouwers en de overheid. Die inspanningen lijken vruchten af te werpen, want in 2009 stegen de toekenningen van IPv6 adressen met 30 procent. Overigens ondersteunen alle recente netwerksystemen en besturingssystemen de opvolger van IPv4. De Number Resource Organization verdeelt de adresruimte die wordt beschikbaar gesteld door de Internet Assigned Numbers Authority (IANA), over vijf Regional Internet Registries (RIR's). Die RIR's kennen op hun beurt de adresruimte toe aan klanten en gebruikers in hun regio. In het verleden werd al bij herhaling gewaarschuwd dat de IPv4 adressen in de periode 2011-2012 zouden uitgeput raken. Het is in ieder geval interessant te lezen dat de Europese RIR (RIPE NNC) in zijn document over 'IPv4 address allocation and assignment policies' stelt dat eindgebruikers binnenkort geen IPv4-adresruimte meer krijgen voor het voorziene gebruik in een periode van 12 maanden, maar slechts een periode van 9 maanden (vanaf 1 juli 2010), en later slechts 6 maanden (vanaf 1 januari 2011) of 3 maanden (vanaf 1 juli 2011). Dat lijken duidelijke tekenen aan de wand.